Κακό ήταν το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για την κεντροαριστερά συμμαχία στην Ιταλία, καθώς χάθηκαν σημαντικοί δήμοι. Το διαπίστωσε και ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που διεκδικεί την πολιτική του επιστροφή.

Η κεντροδεξιά έχει κάθε λόγο να χαμογελά, αφού φέρεται να κατακτά, μεταξύ των άλλων, τη Γένοβα (προπύργιο των προοδευτικών), τη Βερόνα, το Καταντζάρο της Καλαβρίας, το Κόμο και το Άστι.

Στη Λ’ Άκουιλα, η καταμέτρηση συνεχίζεται και το αποτέλεσμα του ντέρμπι ανάμεσα στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, αναμένεται να κριθεί στο νήμα.

Προς το παρόν, όμως, ο συντηρητικός Πιερλουίτζι Μπιόντι διατηρεί μικρό προβάδισμα.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων κερδίζει τον δήμο της πόλης Καράρα, αλλά χάνει στο Άστι. Πρόκειται για τους μοναδικούς μεγάλους δήμους στους οποίους το κίνημα του Γκρίλο είχε «προκριθεί» στον δεύτερο γύρο.

Στην Πάρμα, σύμφωνα με τις προβολές, επανεκλέγεται ο απερχόμενος δήμαρχος Φεντερίκο Πιτσαρότι, ο οποίος έχει διαγραφεί από τους Πέντε Αστέρες.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν αναμφίβολα για ένα πικρό ποτήρι για την κεντροαριστερά του τέως πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι προοδευτικές δυνάμεις υπερισχύουν στο Λέτσε την Κάτω Ιταλίας και, ίσως, στην Πάδοβα της περιφέρειας Βένετο, αλλά χάνουν σειρά σημαντικών αστικών κέντρων.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα του Βορρά έχουν σίγουρα δικαίωμα να πανηγυρίζουν, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν αν -εν όψει των βουλευτικών εκλογών- εννοούν να παραμερίσουν τις τόσες διαφορές τους, και να δημιουργήσουν μια νέα στρατηγική συμμαχία.

«Tα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι ανομοιογενή, αλλά υπάρχουν κάποιες ήττες που μας πονάνε» γράφει ο Ματέο Ρέντσι σε σχόλιό του στο Facebook.

O επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και τέως πρωθυπουργός προσθέτει πως «συνολικά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέλεξε περισσότερους δημάρχους από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις», αλλά αναγνωρίζει ότι στις ευρύτερες περιοχές της Μπολόνια και της Γένοβας τα αποτελέσματα, για την κεντροαριστερά ήταν χειρότερα από τις παραδοσιακές επιδόσεις της.

Παράλληλα, εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των Δημοκρατικών στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας και στην περιοχή του Βένετο.