Σε μια ασυνήθιστη κοινή συνέντευξη Τύπου με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει.

Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ αλλά όλες.

Πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή αλλά θα συνεχιστεί, και γι’ αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες.

Ο Μακρόν τόνισε ακόμη πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Όπως σχολιάζει το Reuters, τέτοιες κοινές δηλώσεις γίνονται σπάνια και το γεγονός υπογραμμίζει την ώθηση για βαθύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Η τελευταία φορά που ηγέτες των δύο χωρών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα, όταν η Μέρκελ εμφανίσθηκε μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ.

Μέρκελ: Μήνυμα αισιοδοξίας

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε μήνυμα νέας αισιοδοξίας, δήλωσε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της συνάντησης είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η καγκελάριος τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

Υπογράμμισε επίσης πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ βασίζεται σε κοινές αξίες και πρόσθεσε πως, αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.