Ο δράστης της αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης της Δευτέρας στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, κατά την οποία σκοτώθηκε, είχε δηλώσει ότι ήθελε να μεταβεί στη Συρία σε μια «επιστολή-διαθήκη» με την οποία απευθυνόταν στους οικείους του, δήλωσε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Στην «επιστολή-διαθήκη» που εστάλη «σε οικείους του ταχυδρομικώς την 19η Ιουνίου» ο Αντάμ Τζαζιρί δήλωσε ότι «ήθελε να μεταβεί στη Συρία», «καταγγέλλοντας ότι τον εμπόδισαν «αποστάτες κατά του Ισλαμικού Κράτους»», επισήμανε ο Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το οπλοστάσιο που βρέθηκε στην οικία του 31χρονου Γάλλου μαρτυρά την «αδιαμφισβήτητη προετοιμασία μιας βίαιης ενέργειας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Μολέν, ο δράστης είχε επισκεφθεί την Τουρκία τρεις φορές το 2016 όπου οι αρχές τον ανέκριναν σχετικά με τις μεγάλες ποσότητες χρυσού και κοσμημάτων που είχε στην κατοχή του.

Την 19η Ιουνίου ο Αντάμ Τζαζιρί έπεσε με το όχημα που οδηγούσε, και στο οποίο μετέφερε όπλα κι εκρηκτικά, πάνω σε ένα βανάκι της αστυνομίας στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ο ίδιος έχασε την ζωή του επί τόπου.

«Το οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε εντός του οχήματος δείχνει το μέγεθος της τρομοκρατικής ενέργειας που είχε προετοιμάσει, η οποία – εάν πραγματοποιείτο με επιτυχία – θα επίφερε τρομακτικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο Μολέν.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αρχές δεν έχουν ταυτοποιήσει προς το παρόν το είδος του πορτοκαλί καπνού που έβγαινε από το όχημά του μετά την επίθεση.

O 31χρονος «όπως όλα δείχνουν σκόπευε να μετατρέψει το όχημά του σε εκρηκτικό μηχανισμό» σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Εντός του οχήματος, οι αστυνομικοί βρήκαν όπλα, πολλές σφαίρες, «δύο μπουκάλες υγραερίου χωρητικότητας 13 κιλών έκαστη, που ήταν γεμάτες και είχαν την σφραγίδα ασφαλείας τους» όπως μια «απανθρακωμένη τσάντα που περιείχε πολλά βλήματα τα οποία έμοιαζαν με κεφαλές».

Ο Αντάμ Τζαζιρί ήταν παντρεμένος με μια Τυνήσια και είχε δύο παιδιά, συμπλήρωσε ο εισαγγελέας.