Το Brexit είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τα σχέδιά της να προστατεύσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, μετά το Brexit.

Η Μέι χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικές» τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πριν την Σύνοδο Κορυφής ότι επιθυμεί να γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit «σε καλό κλίμα».

«Θα δουλέψουμε χέρι-χέρι με τη Γερμανία» και θα μιλήσουμε με «μία φωνή», είπε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει ως Πρόεδρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό συμβούλιο, είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν «κοινή οπτική» για τα θέματα της Συνόδου, που δεν είναι άλλα από την ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την άμυνα, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, το Brexit και το εμπόριο.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο για ελέγχους στις ξένες επενδύσεις σε κλάδους στρατηγικής σημασίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις για τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προσερχόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων 27 κρατών της ΕΕ, ο Μακρόν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά χρειάζονται περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους «διότι άλλοι δεν σέβονται τους κανόνες».

Αναφερόμενος στο εμπόριο, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στους φόβους των πολιτών σχετικά με την απορύθμιση που φέρνει η παγκοσμιοποίηση.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «ανοιχτή» στις ελεύθερες ανταλλαγές, αλλά να σέβεται ορισμένους κανόνες, να γίνει «άνοιγμα» σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά «λελογισμένο».

Ο Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμά του πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ, επικαλούμενος, μάλιστα, τον… Τζον Λένον.

Σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξει η Βρετανία γνώμη για το Brexit: «Ακούμε διαφορετικές προβλέψεις, που προέρχονται από διαφορετικούς ανθρώπους, για την πιθανή έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων: σκληρό Brexit, απαλό Brexit ή μη συμφωνία».

«Κάποιοι από τους βρετανούς φίλους μου με ρώτησαν ακόμα και εάν γίνεται να αντιστραφεί η διαδικασία του Brexit και εάν θα μπορούσα να φανταστώ ένα αποτέλεσμα όπου η Βρετανία παραμένει στην ΕΕ» σημείωσε.

«Τους είπα ότι στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε πάνω σε όνειρα που έμοιαζαν απίθανο να πραγματοποιηθούν. Οπότε, ποιος ξέρει; Μπορείτε να πείτε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος» σημείωσε, ανεφερόμενος στους στίχους του Imagine (You may say I’m a dreamer, but I am not the only one).

«Προτείνουμε την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και των βρετανών πολιτών καθώς θα αποχωρούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε η Μέι.

«Η κοινωνική Ευρώπη, οφείλει να είναι προτεραιότητα για τις προοδευτικές δυνάμεις. Να εργαστούμε για άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των λαών» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter.

Μιλώντας από τη Μαδρίτη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ είναι μια κατάσταση «lose – lose» (σ.σ. όλοι βγαίνουν χαμένοι), σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει κυρίως για τη Βρετανία.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα υπήρχε μια βρετανική κυβέρνηση που θα αποφάσιζε ότι η θέση της είναι στην ΕΕ. Το Brexit είναι μια κατάσταση lose – lose για τη Βρετανία και την Ευρώπη, αλλά περισσότερο για την Βρετανία» είπε ο Μοσκοβισί.

Ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι οι πρώτες μέρες των διαπραγματεύσεων κύλησαν τόσο καλά όσο αναμενόταν, αλλά σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν από τη Μέι να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.