O «Λόγος του Θρόνου» αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές τελετές στη μακρά κοινοβουλευτική ιστορία της Βρετανίας.

Η παρουσία του βασιλιά στην επίσημη έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κρατά από τον 16ο αιώνα, όπως θυμίζει το BBC, ενώ η παρούσα διαδικασία όπως την παρακολουθούμε σχεδόν κάθε χρόνο, ξεκίνησε το 1852. Τότε εγκαινιάστηκε και πάλι το κτίριο μετά τη φωτιά του 1834.

Ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εκφωνούν το λόγο που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση με το νομοθετικό της έργο.

Αν το έργο είναι μεγάλο σε όγκο, τον επόμενο χρόνο μπορεί και να μην πραγματοποιηθεί η τελετή. Έτσι έγινε επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον το 2010, ενώ και η Τερέζα Μέι δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει νέα ατζέντα το επόμενο έτος, κυρίως διότι αυτά που έχει να κάνει -λόγω Brexit- θα καλύψουν μια διετία.

Η τελετή διαρκεί αρκετές ώρες από τη στιγμή που ο μονάρχης ξεκινά από το Ανάκτορο του Μπάκινχαμ έως ότου φτάσει στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος αξιωματούχος της Βουλής των Λόρδων (Black Rod), σπεύδει να καλέσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να προσέλθει για την ομιλία.

Μόλις φτάσει στην πύλη της Βουλής, τού κλείνουν κυριολεκτικά την πόρτα στα μούτρα. Δείγμα της ανεξαρτησίας του Σώματος από το Στέμμα. Εκείνος χτυπά την πόρτα, του ανοίγουν τελικά για να τους καλέσει.

Φέτος η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ προσήλθε αλλιώς: δεν πήγε με την άμαξα ούτε φόρεσε την επίσημη «βαριά» ενδυμασία. Προτίμησε ένα φόρεμα και ένα καπέλο που -περιέργως- ήταν γαλάζιο με κίτρινα λουλούδια. Σε πολλούς θύμισε τη σημαία της ΕΕ.

Όσο για το βαρύ στέμμα, «ταξίδεψε» με ξεχωριστό αυτοκίνητο στο κτίριο της Βουλής και τοποθετήθηκε δίπλα στην 91χρονη Ελισάβετ Β’.

Στο πλευρό της στεκόταν ο διάδοχος του θρόνου, Κάρολος. Ο σύζυγός της Φίλιππος ήταν στο νοσοκομείο.

Μέσα στα πολλά και διάφορα που πρόσεξαν αρκετοί και έσπευσαν να σχολιάσουν στα κοινωνικά δίκτυα ήταν το γεγονός ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν έκανε υπόκλιση ενώπιον της βασίλισσας.

Ο ηγέτης των Εργατικών δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι ρεπουμπλικάνος. Βέβαια, στο μανιφέστο του κόμματός του -εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες πήγε πολύ καλά- δεν υπήρχε αναφορά στην κατάργηση της μοναρχίας.

Και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν υπήρχε αναφορά, εκείνος απάντησε… βρετανικά: «Δεν υπάρχει αναφορά, γιατί δεν θα καταργήσουμε τη μοναρχία». Συμπλήρωσε δε ότι δεν είναι δικτάτορας να περάσει όλες του τις θέσεις σε ένα μανιφέστο, αφού στο κόμμα λειτουργούν συλλογικά.

Για το θέμα της υπόκλισης τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι, αθωώνοντας τον Κόρμπιν. Σε βρετανική εφημερίδα γράφτηκε ότι μόλις τέσσερα πρόσωπα έχουν την υποχρέωση να υποκλιθούν στη βασίλισσα σε όλη αυτή την τελετή.

Μεταξύ αυτών, ο Black Rod, ο άνθρωπος που του κλείνουν την πόρτα στα μούτρα, και ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι πολιτικοί δεν έχουν τέτοια υποχρέωση. Και αν η Τερέζα Μέι υποκλίθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δεν το έπραξε.

Αλλά ούτε η πρωθυπουργός είχε υποκλιθεί το 2012, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Και επειδή το θέμα προκάλεσε πολλές συζητήσεις, κάποιοι ανέτρεξαν στα βίντεο παλαιότερων «Λόγων του Θρόνου».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν υποκλίθηκε ως πρωθυπουργός ούτε το 2015, ούτε το 2016, ούτε καν ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης, το 2009.

Ούτε ο Γκόρντον Μπράουν, λένε τα βίντεο, υποκλίθηκε το 2009 ως πρωθυπουργός των Εργατικών.

Πολύ κακό για το τίποτα, λοιπόν.