Βρυξέλλες, Αποστολή

Περισσότερη Ευρώπη ζητούν η Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικο-μεταναστευτικό πρόβλημα, όμως το θέμα προσκρούει, ως συνήθως, στα κράτη-μέλη. Αυτό διαπιστώθηκε σε συνέδριο για τη διαχείριση της μετανάστευσης που διοργάνωσε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι με την συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επιτρόπων και άλλων εν όψει της συζήτησης για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα Πέμπτη.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον: «Είμαι υπουργός από το 2014. Έχω χάσει τον λογαριασμό για το πόσες συναντήσεις έχουμε κάνει για το προσφυγικό αλλά δεν έχουμε φθάσει ακομα σε συνολικες λυσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή είναι πολύ δραστήρια. Το πρόβλημα είναι το Συμβούλιο Υπουργών.. Οι βιώσιμες λύσεις πρέπει να βασίζονται στην αλληλεγγύη. Μερικά κράτη-μέλη λένε ότι δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες. Μερικές φορές όμως πρέπει να κάνουμε και πράγματα που δεν μας αρέσουν. Η Σουηδία δεν είναι πάντα χαρούμενη που πληρώνει για να χτίζουν υποδομές άλλα, φτωχοτερα κρατη-μελη. Αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε ευρωπαικά. Πρέπει να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Υπουργών».

Συμφωνα με τον Ταγιανι, η σημερινη Συνοδος Κορυφης θα μπορουσε να αποτελεσει καμπη για το μεταναστευτικο στην ΕΕ _ ειναι αμφιβολο ομως αν θα το κανει. «Στοχος του συνεδριου (της Τεταρτης) ειναι να ακουστει η φωνη μας προς τους αρχηγους των κρατων που θα συνεδριασουν (την Πεμπτη). Η κατασταση επιδεινωνεται λογω της Συριας και της υποσαχαριας Αφρικης. Μπροστα σ’ αυτο το δραμα η ΕΕ μοιαζει αδυναμη» δηλωσε, καλωντας την ΕΕ να μην αφησει μονες τους τις χωρες της πρωτης γραμμης, Ελλαδα και Ιταλια καθως και να κανει προτεραιοτητα της την Αφρικη _ απ’ οπου προερχονται οι περισσοτεροι προσφυγες που μπαινουν στην Ευρωπη σημερα (απο την διοδο της κεντρικης Μεσογειου, μεσω Λιβυης και Ιταλιας).

Η Επιτροπη ξεκινησε διαδικασια επι παραβασει κατα της Τσεχιας, της Ουγγαριας και της Πολωνιας γιατι δεν εχουν δεχτει να μετεγκαταστησουν ουτε εναν προσφυγα απο την Ελλαδα και την Ιταλια. «Δεν θα αφησουμε κανενα κρατος μελος χωρις βοηθεια οταν το εχει αναγκη. Η γεωγραφικη θεση δεν μπορει να καθοριζει το βαρος που σηκωνει ο καθενας στο προσφυγικο», ειπε ο Γιουνκερ. Και παραδεχτηκε: «Ειμαι ικανοποιημενος με οσα εχουν γινει μεχρι σημερα; Και ναι και οχι. Μενουν ακομα πολλα να γινουν».

Οι ευρωπαικοι θεσμοι εχουν εμπεδωσει την αναγκη για μια συνολικη ευρωπαικη λυση _ τοσο η Επιτροπη οσο και το Ευρωκοινοβουλιο εχουν επεξεργαστει προτασεις οπως για ενα κοινο συστημα Ασυλου η την αναμορφωση του Δουβλινου. «Εχουμε αποδεχτει οτι η διαχειριση της μεταναστευσης ειναι ευθυνη της ΕΕ», δηλωσε η Υπατη Εκπροσωπος Εξωτερικης Πολιτικης της ΕΕ Φεντερικα Μογκερινι. Θα το αποχτουν και οι «27» την Πεμπτη, οταν θα συζητησουν μεταξυ αλλων την διαμορφωση ενος κοινου ευρωπαικου συστηματος Ασυλου, περιλαμβανομενων των αρχων της ευθυνης και της αλληλεγγυης;

«Δεν καταλαβαινω γιατι η Πολωνια δεν μπορει να παρει μερικες χιλιαδες προσφυγες» ξεσπασε ο Τζιανι Πιτελα, επικεφαλης της ευρωομαδας των Σοσιαλιστων.

«Η κριση δεν ειναι προσφυγικη ουτε κριση της ΕΕ, ειναι κριση των κρατων-μελων» δηλωσε εκπροσωπος της ευρωμαδας των Φιλελευθερων (ALDE).

Ηδη εχει δρομολογηθει η ευρωπαικη συνοριοφυλακη και ακτοφυλακη για την φυλαξη των εξωτερικων συνορων της ΕΕ. «Εχουμε 50.000 ατομα ετοιμα να χρησιμοποιηθουν για τον σκοπο αυτο», δηλωσε ο Γιουνκερ.

Ο Επιτροπος Μεταναστευσης Δημητρης Αβραμοπουλος προειδοποιησε οτι η ικανοτητα της ΕΕ να απαντησει στο προσφυγικο θα καθορισει το μελλον της Ενωσης και την μορφη της. «Η προσφυικη κριση μας διδαξε οτι οι εθνικες απαντησεις δεν ειναι αρκετες», ειπε. «Χρειαζεται περισσοτερη Ευρωπη για να προστατευσει τα εξωτερικα συνορα το οποιο» _ εσπευσε να προσθεσει _ «δεν σημαινει οτι θα παρουμε εξουσιες απο τα κρατη-μελη αλλα οτι θα μοιρασουμε την ευθυνη».

Στο ιδιο πνευμα με τους παραπανω, ο ελληνας υπουγος Μετααναστευτικης Πολιτικης Γιαννης Μουζαλας ειπε οτι ο Γιουνκερ εδωσε εγκαιρως το συνθημα _ μετεγκατασταση, επανεγκατασταση επιστροφες _ αλλα η ΕΕ δεν μπορεσε νατο εφαρμοσει. «Η ΕΕ μας βοηθησε με την Easo (ευρωπαικη υπηρεσια υποστηριξης Ασυλου) και και τη Frontex (συνοριοφυλακη) αλλα δεν μοιραστηκαμε το προβημα. Και στο καινουργο Δουβλινο, η Ευρωπη βοηθαει τις χωρες πρωτης υποδοχης, δεν μοιραζεται το προβλημα. Και επειδη δεν μοιραζεται, θα κατεπεσει».

«Στη συνεργασια μας με την ΕΕ ειχαμε πολλα προβληματα που τα λυσαμε. Μονο ενα προβλημα δεν θα μπορουσαμε να λυσουμε: το να μην υπηρχε η ΕΕ», κατεληξε ο κ. Μουζαλας.