Για την Τερέζα Μέι αυτοί είναι που κρατάνε πραγματικά τα κλειδιά για τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά το σοκ που υπέστησαν οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού λόγω απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στο μικρό, υπερ-συντηρητικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που με τους 10 βουλευτές του έχει γίνει σανίδα κυβερνητικής σωτηρίας –αλλά για πόσο; διερωτώνται πολλοί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.
Ιδίως αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις αμφιλεγόμενες και οπισθοδρομικές έως σκοταδιστικές θέσεις πολλών μελών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), οι οιωνοί δεν είναι καλοί, ούτε μοιάζουν να εγγυώνται πολιτική μακροημέρευση για την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα λόγω στήριξης του DUP.
Πολύ σκληρό στην κοινωνική ατζέντα αλλά πιο «μαλακό» από τους Τόρις στο θέμα του Brexit, το DUP έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά στην 50χρονη ιστορία του με τις απόψεις του, από την αντίθεση στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και στις αμβλώσεις μέχρι την άρνηση της κλιματικής αλλαγής και της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών.
Ο Ιαν Πέισλι τζούνιορ, γιος του ιδρυτή του κόμματος πάστορα Ιαν Πέισλι, έχει χαρακτηρίσει παλαιότερα την ομοφυλοφιλία «ανήθικη, προσβλητική και αποκρουστική» και «αηδιαστικά πλάσματα» τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Το κόμμα έχει κάνει και εκστρατεία με τίτλο «Σώστε το Ολστερ (την προτεσταντική Β. Ιρλανδία) από τον σοδομισμό».
Ο πρώην υπουργός Υγείας του DUP Τζιμ Γουέλς δήλωσε το 2015 ότι το «γκέι λόμπι είναι ακόρεστο, δεν ξέρουν πότε είναι αρκετό, δεν σταματάνε ποτέ». Είπε επίσης ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε μια ομοφυλοφιλική σχέση είναι πιθανότερο να κακοποιούνται ή να παραμελούνται. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια αυτά. Υπήρξαν και άλλοι μετανοήσαντες, όπως το στέλεχος του DUP Τρέβορ Κλαρκ, που δήλωσε πέρυσι ότι νόμιζε πως μόνο οι ομοφυλόφιλοι πάσχουν από AIDS ή μπορούν να μεταδίδουν τον ιό HIV. Αλλά έκτοτε αναγνώρισε ότι «δεν είχε κατανοήσει το στίγμα που συνδέεται με αυτό» και είπε πως θα αγωνιστεί πλέον για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και πρόληψη.
Το κόμμα αντιτίθεται σθεναρά στον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου, πιστεύοντας μόνο σε αυτό που αποκαλούν «παραδοσιακό» ορισμό της ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, και έχει ασκήσει βέτο σε αρκετές προσπάθειες για τη θέσπιση νέας νομοθεσίας.
Μιλώντας για τις πολιτικές ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών, η 46χρονη ηγέτις του κόμματος Αρλίν Φόστερ είπε το 2016: «Δεν πρόκειται να με επηρεάσουν με απειλές –στην πραγματικότητα, θα με στείλουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, και οι άνθρωποι πρέπει να προβληματιστούν σχετικά με αυτό».
Πρόσθεσε πως «διόλου δεν νοιάζομαι για το τι κάνουν με τη σεξουαλικότητά τους, αυτό δεν είναι θέμα για μένα –το πρόβλημα για μένα είναι όταν προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τον γάμο».
Το DUP έχει από καιρό αντιταχθεί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και σε κάθε προσπάθεια απελευθέρωσης του νόμου. Η Φόστερ υποσχέθηκε πέρυσι να αποτρέψει τις επεμβάσεις τερματισμού της εγκυμοσύνης στη Βόρεια Ιρλανδία.
«Δεν θα ήθελα η άμβλωση να είναι τόσο ελεύθερη εδώ όπως είναι στην Αγγλία και δεν υποστηρίζω την επέκταση του νόμου του 1967» δήλωσε στον «Guardian».
Το κόμμα κάποτε διόρισε τον αρνητή της κλιματικής αλλαγής Σάμι Γουίλσον ως υπουργό Περιβάλλοντος. Ο Γουίλσον είπε ότι είναι «απάτη να υπονοούμε ότι οι άνθρωποι έχουν αλλάξει το κλίμα του πλανήτη».
Είπε επίσης, το 2014, ότι «θέτουμε σε κίνδυνο την γεωργική βιομηχανία μας επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου από τις αγελάδες».


Εξέλιξη και δημιουργισμός

Το κόμμα μετράει ορισμένους «δημιουργιστές», αρνητές της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου, που επιμένουν ότι ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και μετά την Εύα από το πλευρό του, μεταξύ των ανώτερων στελεχών του. Το μέλος της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας με το DUP Τόμας Μπιουκάναν στήριξε πέρυσι μια εκδήλωση που προωθούσε την «διδασκαλία του δημιουργισμού σε κάθε σχολείο».
Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση της «βιβλικής, ορθής διδασκαλία των παιδιών» και «χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την αντίκρουση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών».
Αλλος πολιτικός του DUP ονόματι Εντουιν Πουτς εξέφρασε την άποψή του ότι ο πλανήτης είναι μια «νέα γη» που δημιουργήθηκε πριν από μόλις 4.000 χρόνια.
«Μου λέτε ότι συγκεντρώθηκαν κοσμικές σφαίρες σκόνης και υπήρξε μια μεγάλη έκρηξη. Είχαμε πολλές εκρήξεις στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν έχω δει ποτέ τίποτα καλό να βγαίνει από αυτό» δήλωσε στο Radio Times.
Οχι «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία

Ως προς το Brexit, το DUP ήταν το μοναδικό κόμμα στη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας που έκανε εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα θέλει να αποφύγει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία και έχει μιλήσει εναντίον ενός «σκληρού Brexit» προς το οποίο προσανατολιζόταν μέχρι πρότινος η Μέι.
«Κανείς δεν θέλει να δει ένα «σκληρό» Brexit, αυτό που θέλουμε είναι ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, και περί αυτού έγινε το δημοψήφισμα –για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό. Αλλά πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να σέβεται τις ιδιαίτερες συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας και, φυσικά, την κοινή ιστορία και τη γεωγραφία μας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας» λέει η Φόστερ.

HeliosPlus