Με τη μέθοδο που αγαπούν ιδιαίτερα οι περονιστές επέστρεψε στην πολιτική η τέως πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες: λαοθάλασσα σε γήπεδο ποδοσφαίρου, λάβαρα, συνθήματα και μια ημερομηνία εθνικής εορτής: η 20ή Ιουνίου.

* Στις 20 Ιουνίου γιορτάζεται η Μέρα της Σημαίας και τιμάται η μνήμη του Μανουέλ Μπελγκράνο, ο οποίος πέθανε στις 20 Ιουνίου 1820. Είναι ο «πατέρας» της αργεντινής σημαίας και ένας από τους ήρωες της Ανεξαρτησίας.

Το πρώτο βήμα για την τέως πρόεδρο είναι οι προκριματικές εκλογές που γίνονται τον Αύγουστο, από τις οποίες θα προκύψουν οι πολιτικές παρατάξεις-συμμαχίες και οι υποψήφιοι των ενδιάμεσων εκλογών του Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη μάχη είναι πολύ σημαντική στη χώρα, καθώς ανανεώνεται μέρος του Κογκρέσου. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, σε αυτές τις εκλογές οι πρόεδροι (ήδη στην εξουσία για δύο χρόνια) συνήθως χάνουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας. Λίγες είναι οι φορές που τον διατηρούν, ακόμα λιγότερες οι φορές που τον επανακτούν.

Η ίδια η Φερνάντες διεκδικεί μια θέση στη Γερουσία για λογαριασμό των περονιστών. Επειδή όμως οι προκριματικές γίνονται μεταξύ πολιτικών παρατάξεων, ώστε να προκύψει η μία από κάθε χώρο που θα δώσει τη μάχη του Οκτωβρίου, εκείνη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σχήμα, πάντοτε όμως στη γραμμή του περονισμού.

Ο βασικός λόγος που αποχωρίστηκε το επίσημο κόμμα είναι γιατί με αυτό κατεβαίνει υποψήφιος ο άλλοτε υπουργός της Φλορένσιο Ραντάσο με τον οποίο δεν φαίνεται να έχει καλές σχέσεις.

Ο Ραντάσο ήθελε να είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2015, αλλά εκείνη τον σταμάτησε. Μαζί με την προεδρία, οι περονιστές έχασαν και την πολυπληθέστατη επαρχία του Μπουένος Αίρες, στην οποία κατοικεί το 40% των Αργεντινών.

Η εκδήλωση στην οποία μίλησε έγινε στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Αρσενάλ ντε Σαραντί (χωρητικότητας 18.300 θεατών) σε μία από τις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Μπουένος Αίρες. Εκεί οι περονιστές έχουν μεγάλη επιρροή.

Το σκηνικό ήταν διαφορετικό: ακριβώς επειδή η χώρα γιόρταζε την Ημέρα της Σημαίας, η ίδια είχε ζητήσει να υπάρχουν μόνο γαλανόλευκες.

Ο τόνος που χρησιμοποίησε ήταν λιγότερο εκρηκτικός. Ακόμα και όταν το πλήθος φώναζε συνθήματα ή γιουχάιζε τον πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι (παραδοσιακό πολιτικό αντίπαλο της ίδιας), εκείνη απαντούσε: «Όχι προσβολές, εδώ είμαστε για να χτίσουμε μια νέα ενότητα των πολιτών».

Κατά σύμπτωση, ενότητα των πολιτών (Unidad Ciudadana) ονομάζεται και ο πολιτικός της σχηματισμός.

Οι άνθρωποί της φαίνεται ότι προσπαθούν να αντιγράψουν την επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του 2015 με την οποία ο Μάκρι έγινε πρόεδρος: συγκεντρώσεις όπου υπάρχουν μόνο σημαίες της Αργεντινής, θετικά μηνύματα, μπαλόνια και μηδέν αποδοκιμασίες για τους πολιτικούς αντιπάλους.

Η Κριστίνα Φερνάντες ολοκλήρωσε δύο προεδρικές θητείες και βάσει του Συντάγματος, δεν μπορούσε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη.

Για αυτό και αποφάσισε να στραφεί στη Γερουσία, χώρο γνώριμο στην ίδια αφού υπήρξε γερουσιαστής στο παρελθόν. Προφανώς, μετά το πέρας της θητείας του νυν προέδρου, μπορεί και πάλι να είναι υποψήφια για την προεδρία.

Η 64χρονη πολιτικός ποντάρει στην οικονομική κρίση ή -με μια άλλη διατύπωση- στο γεγονός ότι οι πολιτικές του νυν προέδρου δεν έχουν ακόμα αποδώσει και ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Έχει χάσει τη δουλειά του, έχει χάσει επιδόματα, έχει δει το βιοτικό του επίπεδο να πέφτει.

Για αυτό και στην εκδήλωση πρωταγωνίστησαν οι άνθρωποι που υποφέρουν. Τους ανέβασε στη σκηνή, τους παρουσίασε με το ονοματεπώνυμό τους και τους άφησε να μιλήσουν: φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες, μητέρες, μετανάστες από τη Βολιβία. Όλοι είχαν μια ιστορία να διηγηθούν.

«Για αυτό και στις εκλογές πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτή την κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο» συνόψισε η ίδια.

Για την Φερνάντες η νίκη στις προκριματικές εκλογές είναι το προσωπικό στοίχημα. Η τέως πρόεδρος έχει φανατικούς φίλους, αλλά και εξίσου φανατικούς εχθρούς. Οι φίλοι θεωρούν ότι είναι η μόνη που μπορεί να οδηγήσει και πάλι τους περονιστές στην προεδρία το 2019.

Οι δε εκτιμούν ότι αναζητεί σωσίβιο στο Κογκρέσο από τα οικονομικά σκάνδαλα που ερευνά η Δικαιοσύνη. Κοινώς, να γλιτώσει τη φυλακή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την ώρα που εκείνη μιλούσε στο στάδιο του Σαραντί, έξω από τα Δικαστήρια γινόταν διαδήλωση κατά της διαφθοράς με προφανή στόχο να πιεστούν οι δικαστές να εξετάσουν γρηγορότερα τις υποθέσεις στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται και η ίδια.

Στην κυβέρνηση του προέδρου Μάκρι θεωρούν ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει το σκόπελο των προκριματικών εκλογών του Αυγούστου, άρα θα γραφτεί και επίσημα ο πολιτικός (της) επίλογος.

Αρκετοί μάλιστα δεν θεωρούν καν σίγουρο ότι θα είναι τελικά υποψήφια -η σχετική προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει το Σάββατο.

Για τους χιλιάδες που έδωσαν το «παρών» στην ανοικτή εκδήλωση, δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνει πίσω. Επέστρεψε για να μείνει.

Αν και όπως λένε αρκετοί, στην Αργεντινή το να κάνεις πολιτικές προβλέψεις πέραν των ολίγων ωρών, είναι ριψοκίνδυνο.