Τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές που έκαψαν δασικές εκτάσεις στην κεντρική Πορτογαλία.

Χάρτης
Δορυφόρος

Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν οδικώς τις περιοχές που καίγονταν.

Οι φωτιές προκάλεσαν επίσης τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων πυροσβέστες.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα.

Στην Πορτογαλία ξέσπασαν 60 πυρκαγιές σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, γεγονός που κινητοποίησε πάνω από 1.700 πυροσβέστες. Βοήθεια σε εναέρια μέσα έστειλε και η Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια των τόσων πύρινων μετώπων, ενώ υποσχέθηκε ότι ο Αρχές θα συνδράμουν στην ανακούφιση των πληγέντων. «Δυστυχώς αυτή φαίνεται ότι είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε δασικές πυρκαγιές» δήλωσε.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, προειδοποίησε.

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου παρότι 600 πυροσβέστες δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Correio do Manhã, μεταξύ των τραυματιών είναι και μια οκτάχρονη, η οποία βρέθηκε να περιπλανιέται μόνη της κοντά στην εστία της πυρκαγιάς και έχει υποστεί εγκαύματα.

Η Πορτογαλία πλήττεται από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές να ξεπερνούν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον ομολογό του Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στη δοκιμασία που περνά η χώρα.

Με τον πορτογάλο πρωθυπουργό επικοινώνησε τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Εξέφρασε στον Αντόνιο Κόστα τα συλλυπητήρια του για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, και τόνισε ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Aλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην Πορτογαλία για την τεράστια δοκιμασία, υποσχόμενος -στα πορτογαλικά- βοήθεια.

Meus pensamentos com as vítimas em. Elogio coragem dos bombeiros. Mecanismo europeu de protecção civil activado e vai ajudar.