Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο δυτικό Λονδίνο για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κυριολεκτικά καταπίνει κτίριο 120 διαμερισμάτων σε 24 ορόφους, στο οποίο διαμένουν περί τους 400 – 500 ενοίκους. Δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.

Έξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο του δυτικού Λονδίνου. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 74- εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση- και ο αριθμός των αγνοουμένων είναι άγνωστος.

«Οι σκέψεις είναι με οσους εμπλέκονται σε αυτή την πραγματικά συγκλονιστική πυρκαγιά. Μπορώ να επιβεβαιώσω έξι θανάτους αυτή τη στιγμή, αλλά αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να αυξηθεί…» ανέφερε ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο κτίριο διέμεναν πολλές οικογένειες μουσουλμάνων που είχαν συγκεντρωθεί για την γιορτή του Ραμαζανιού.

Στο σημείο που βρίσκεται ο Grenfell Tower έχουν σπεύσει 200 πυροσβέστες σε 50 οχήματα, δεκάδες ασθενοφόρα και περιπολικά της Αστυνομίας.

Δεκάδες άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ενώ αργότερα ανακοινώθηκε ότι 50 άτομα μεταφέρθηκαν σε πέντε νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών στους 24 ορόφους του κτιρίου. Αδιευκρίνιστος είναι, ακόμη, ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια, λόγω τραυμάτων ή των αναθυμιάσεων.

Η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον δήλωσε ότι η υπηρεσία διέσωσε από πολύ νωρίς σήμερα έναν μεγάλο αριθμό ενοίκων από διάφορους ορόφους του πολυώροφου κτιρίου κατοικιών που κάηκε στο δυτικό Λονδίνο και ότι οι πυροσβέστες έχουν μέχρι στιγμής φθάσει μέχρι τον 21ο όροφο του Πύργου Γκρένφελ των 24 ορόφων.

Η Κότον πρόσθεσε ότι η υπηρεσία εξακολουθεί να αναζητεί τυχόν εγκλωβισμένους και ότι ένας στατικός μηχανικός ελέγχει την στατικότητα του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ασφαλές.

Το κτίριο παραμένει ασφαλές για τα πληρώματα των πυροσβεστών που έχουν εισέλθει και βρίσκονται ήδη στον 21ο όροφο. Ωστόσο δεν μπορεί να κάνει εικασίες σχετικά με τη αιτία της πυρκαγιάς λόγω της «δυναμικής φύσης» του περιστατικού,

Ωστόσο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία ασθενοφόρων στην Βρετανία, τουλάχιστον πενήντα ένοικοι έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούσαν για εγκλωβισμένους στον ουρανοξύστη, ενώ σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter εμφανίζονται άνθρωποι στα παράθυρα διαμερισμάτων να ανεμίζουν πετσέτες ή και φακούς, ζητώντας βοήθεια.

Περίπου στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η φωτιά έμοιαζε να έχει περιοριστεί σημαντικά. Τότε ανακοίνωσαν οι Αρχές επίσημα ότι υπάρχουν και θύματα. Δεν έχει ακόμα αναφερθεί συγκεκριμένος αριθμός.

«Στα 29 χρόνια που είμαι στο Σώμα, δεν έχω δει κάτι τέτοιο» δήλωσε η Ντάνι Κότον, αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Μαρτυρίες: «Μανάδες πετούσαν τα παιδιά τους από το παράθυρο για να τα σώσουν»

Ως εκ θαύματος σώθηκε ένα μωρό, το οποίο έριξε μία γυναίκα – πιθανότατα η μητέρα του – από τον 9ο ή 10ο όροφο του φλεγόμενου πύργου στο Λονδίνο και κατάφερε τελικά να πιάσει άνδρας που βρισκόταν σχεδόν από κάτω.

«Ηταν η ώρα που κάτοικοι του κτιρίου είχαν αρχίσει σιγά σιγά να φαίνονται από τα μισάνοιχτα παράθυρα. Μία γυναίκα έκανε νοήματα ότι θα ρίξει το μωρό της και ζητούσε κάποιος να το πιάσει. Και όντως κάποιος το έκανε. Ενας κύριος έτρεξε προς το μέρος της και κατάφερε να το πιάσει», περιγράφει στη συγκλονιστική μαρτυρία της μία αυτόπτης μάρτυρας, η Σαμίρα Λαμράνι.

«Εβλεπα ανθρώπους από όλες τις πλευρές του κτιρίου να ουρλιάζουν για βοήθεια», λέει για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτές τις φωνές, κυρίως των παιδιών, που παρακαλούσαν για τη ζωή τους.

Η περίπτωση της μητέρας με το μωρό ωστόσο δεν πρέπει να ήταν η μοναδική. Άλλη κάτοικος περιέγραψε μία παρόμοια κατάσταση με μητέρα, η οποία σε μία απελπισμένη προσπάθεια να σώσει τον 5χρονο γιο της από τις φλόγες, τον πέταξε από τον 5ο ή 6ο όροφο του κτιρίου.

«Νομίζω είναι καλά. Ισως να έχει σπάσει ορισμένα κόκαλα», εικάζει.

Μαρτυρίες ενοίκων

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των ενοίκων που βγήκαν γρήγορα από το κτίριο, αλλά και των δημοσιογράφων που καλύπτουν το γεγονός.

Οπως εκείνη της 25χρονης Αλίσα, η οποία διαμένει σε απόσταση πέντε λεπτών από τον Grenfell Tower και η οποία ήταν έξω για φαγητό με τον αδελφό της μέχρι αργά λόγω Ραμαζανιου και όταν επέστρεψαν είδαν το κτίριο στις φλόγες.

«Ημουν εκεί από τις 1.45πμ, η φωτιά φούντωνε και έβγαινε εκτός ελέγχου. Ήταν 50 άνθρωποι εκεί, οικογένειες που ούρλιαζαν, ειδικά μια οικογένεια την οποία παρηγορούσα καθώς στον 23ο όροφο είχε την θεία της με τα παιδιά της», αναφέρει η Αλίσα, την οποία επικαλείται η Guardian.

«Η αστυνομία στεκόταν εκεί και μας έλεγε να κάνουμε πίσω, δεν είχε καμία πληροφορία. Τα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα δεν έφθασαν πριν από τις 2.15πμ ή τις 2.30πμ και είδαμε μόνο τρία, παρότι μπορεί να υπήρχαν και άλλα από την άλλη πλευρά. Ενα αυτοκίνητο ήταν παρατημένο στη μέση του δρόμου και κανένας δεν γνώριζε ποιος ήταν ο οδηγός του, επομένως τα πυροσβεστικά και τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Οι ένοικοι μας έλεγαν ότι δεν υπήρξε συναγερμός για φωτιά, ο κόσμος έλεγε ότι τους χτύπαγαν την πόρτα και τους φώναζαν ‘φύγετε από το σπίτι, φύγετε από το σπίτι».

«Είμαι 100 μέτρα μακριά από το σημείο της πυρκαγιοάς και έχω καλυφθεί από στάχτη. Είναι πολύ σοβαρά» δήλωσε ο Τζορτζ Κλαρκ του Channel 4.

«Βγήκα όσο πιο γρήγορα μπορούσα από το εσωτερικό. Υπήρχε πανικός και παντού κόσμος που φώναζε. Ο καπνός στους διαδρόμους ήταν πολύς» είπε ένας από τους ενοίκους.

Ο Πολ Μάνακρ, ο οποίος είχε διαμέρισμα στον 7ο όροφο είπε: «Όπως κατέβαινα τα σκαλιά, είδα τους πραγματικά εκπληκτικούς πυροσβέστες να ανεβαίνουν προς τα πάνω για να βγάλουν κόσμο».

Ο ίδιος, πάντως, κατήγγειλε ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός, αλλά βγήκε έξω από τις φωνές. «Ειλικρινά δεν μπορώ να πω ότι άνθρωποι πήδηξαν από τα παράθυρα, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν χτύπησε ο συναγερμός» κατέληξε.

«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο». Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower, εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

Η 39χρονη έμενε στον 9ο όροφο του κτιρίου των εργατικών κατοικιών. Ξύπνησε στην 01.00 τη νύκτα από τον καπνό. «Είδα τις στάχτες να μπαίνουν από το παράθυρο του σαλονιού που ήταν ανοικτό. Κοίταξα έξω και είδα τις φλόγες να ανεβαίνουν μέχρι το παράθυρο. Το έκλεισα γρήγορα και βγήκα». Σώθηκε μαζί με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.
Αλλά ανησυχούσε πολύ για τον αδελφό της , την σύζυγο και τα δύο παιδιά τους που μένουν εδώ και 16 χρόνια στον 21ο όροφο του κτιρίου.

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός».

«Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει. Σύμφωνα με την Χάναν Ουαχάμπι το κτίριο είχε ανακαινισθεί πριν από έναν χρόνο, κυρίως τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. «Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση».

Ο Εντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν κτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Ανοίγει την πόρτα και βλέπει τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει: ‘προσπάθησε να βγεις από εκεί. Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Ο Εντι είναι ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».

Μιλώντας στο BBC, ο Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.
Κάποιοι κάτοικοι δήλωσαν ότι τους έγιναν συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Συμπαράσταση από τα κοινωνικά δίκτυα

Στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργήθηκε άμεσα το σχετικό hashtag #LatimerRoad με λονδρέζους που κατοικούν σε κοντινές περιοχές να προσφέρουν στέγη, ρούχα και κουβέρτες στον κόσμο που ζούσε στον πύργο.

O Grenfell Tower οικοδομήθηκε το 1974, ενώ τη διετία 2015-2016 έγιναν αλλαγές στα παράθυρα και τα υλικά της μόνωσης.

Αναφορές και παράπονα για ελαττωματικές καλωδιώσεις

Ομάδα ενοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ’ επανάληψη για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με την φωτιά».

«Η σκέψη είναι πραγματικά τρομακτική, αλλά η Ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα και την ανευθυνότητα του διαχειριστή, του KCTMO, και θα θέσει τέλος στις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της υγείας και των κανονισμών ασφαλείας…» από τον οργανισμό διαχείρισης του κτιρίου, αναφέρεται στο έγγραφο.

«Πεποίθησή μας είναι ότι μία σοβαρή πυρκαγιά στο κτίριο…θα είναι ο μόνος λόγος για να εντοπισθούν και να προσαχθούν στην Δικαιοσύνη εκείνοι που ασκούν εξουσία στο KCTMO» αναφέρεται στο έγγραφο που καταγγέλλει ότι το 2013 οι κάτοικοι του Grenfell Tower αντιμετώπισαν σειρά περιστατικών αιφνίδιας και υπερβολικής αύξησης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλονταν σε ελαττωματική καλωδίωση, γεγονός που καταγγέλλουν ότι καλύφθηκε από τον οργανισμό διαχείρισης, ο οποίος αρνήθηκε να ερευνήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.