Στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών πέρασε ο τέως πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν έχει κρύψει τη «συμπάθειά» του για το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

Η αποστολή του δεν ήταν πάντως εύκολη στην εκλογική περιφέρεια της Εσόν, αφού είχε να αντιμετωπίσει 22 αντιπάλους.

Τελικά ήρθε πρώτος με 25,95% και θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας την 40χρονη συνδικαλίστρια Φαριντά Αμράνι που συγκέντρωσε 17,61%.

Η Αμράνι γεννήθηκε στο Μαρόκο το 1976 και πήγε στην Γαλλία σε ηλικία 2 ετών. «Εγώ δεν τελείωσα τη Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης» είπε πρόσφατα σε εφημερίδα, αναφερόμενη στον πολιτικό της αντίπαλο και τέως πρωθυπουργό.

Μεταξύ των υποψηφίων στην 1η περιφέρεια της Εσόν ήταν και ο αμφιλεγόμενος κωμικός Ντιεντονέ Μπαλαμπαλά, ο οποίος τελικά πήρε 1.061 ψήφους και 3,84%.

Ο σατιρικός καλλιτέχνης είχε καταδικαστεί παλαιότερα (στο Βέλγιο) για αντισημιτικές δηλώσεις στη διάρκεια παραστάσεων.

Πάντως και στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 40%.

Tέλος διαδρομής για τον Αμόν

Yπενθυμίζεται ότι ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός του τέως προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε διεκδικήσει το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και έχασε από τον Μπενουά Αμόν.

Ο Αμόν συνετρίβη στις προεδρικές εκλογές, ενώ εξίσου κακή ήταν η επίδοση του άλλοτε κραταιού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον α’ γύρο των βουλευτικών που έγιναν την Κυριακή.

Ο ίδιος ο Αμόν δεν πέρασε στον β’ γύρο για λίγες ψήφους. Στην 11η περιφέρεια του Ιβελίν, ήρθε τρίτος: πρώτη η Νάντια Αΐ, υποψήφια με το κόμμα του προέδρου η οποία έλαβε το 32,98% για να ακολουθήσει ο δεξιός Ζαν Μισέλ Φουργκού με 23,09%.

Τρίτος ο Αμόν με 22,59% και εκτός β’ γύρου. Ο Αμόν έλαβε 7.436 ψήφους και ο Φουργκού 7.601.