Αντιμέτωπη με τους «θυμωμένους» βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα βρεθεί τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ενώ οι συζητήσεις για το μέλλον της δεν λένε να κοπάσουν.

Η Μέι αναμένεται να δώσει εξηγήσεις για τη συμμαχία που σκοπεύει να κάνει με το DUP της Βορείου Ιρλανδίας, ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο από πολλές απόψεις.

Καταρχήν οι Συντηρητικοί -ειδικά επί Κάμερον- έκαναν μεγάλη προσπάθεια να αποκτήσουν ένα περισσότερο προοδευτικό προφίλ σε σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών. Τέτοια ζητήματα για το DUP είναι κόκκινο πανί.

Υπάρχει όμως και η ανησυχία για την πορεία των συνομιλιών σχηματισμού κυβέρνησης στην ίδια τη Βόρειο Ιρλανδία, όπου οι εξουσίες μεταξύ των δύο πλευρών μοιράζονται. Όμως η συμμετοχή του DUP στις συνομιλίες με το Λονδίνο έχει προκαλέσει ανησυχία και αντιδράσεις, τόσο στις τάξεις του Sinn Fein, όσο και στο ίδιο το Δουβλίνο.

Κατά τα άλλα, η Μέι, όπως εκτιμά ο βρετανικός Τύπος θα εξηγήσει στους βουλευτές της ότι στη νέα της θητεία θα κινηθεί με περισσότερο συναινετικό τρόπο.

Πάντως, φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η εσωκομματική γκρίνια στο κόμμα και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη δύσκολη ατζέντα που έχει μπροστά της.

Ακόμα και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γκρέιαμ Μπρέιντι, δήλωσε στο BBC ότι οι πολίτες δεν έχουν καμία απολύτως όρεξη για νέες εκλογές.

Η ίδια η Μέι έκανε ανασχηματισμό φέροντας στην κυβέρνηση, στο χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, τον αντίπαλό της στη διεκδίκηση της ηγεσίας, πριν από έναν περίπου χρόνο.

Ο Μάικλ Κόουβ έχασε την ηγεσία και την πρωθυπουργία και στη συνέχεια έφυγε και από την κυβέρνηση, για να επιστρέψει τελικά.

Δεν συνέβη το ίδιο και με τον τέως υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος έχει ξεσπαθώσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί την Μέι «τελειωμένη».

Για το θέμα ρωτήθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Ήταν λάθος οι δηλώσεις του Όσμπορν είπε σε εκπομπή του ITV, ενώ ρωτήθηκε για το αν η πρωθυπουργός έβαλε τα κλάματα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Όταν εγώ την είδα, ήταν μια χαρά» απάντησε.