Σε μία σύντομη ανακοίνωση μετά την λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με το DUP. Η Μέι είπε ότι η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και σημείωσε ότι μόνο το Συντηρητικό Κόμμα μπορεί να την προσφέρει.

«Πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας προς μία επιτυχημένη συμφωνία Brexit» είπε η Μέι έξω από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, επαναλαμβάνοντας ότι θα εκπληρώσει την επιθυμία του βρετανικού λαού να βγει η χώρα από την ΕΕ.

Σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε μία νέα συνεργασία με την ΕΕ που θα εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη ευημερία.

Δεδομένου ότι οι Τόρις δεν έλαβαν κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές απόλυτη πλειοψηφία, η Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει μάχη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη. Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία «παροχής στήριξης με ανταλλάγματα». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού. To DPU από την πλευρά του αρνείται να σχολιάσει.

Παραιτείται ο αρχηγός του UKIP

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Πολ Νάταλ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού κόμματος.

Κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το UKIP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασε τη μοναδική του έδρα και είδε τον ηγέτη του να τερματίζει τρίτος στην περιφέρειά του πίσω από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων.

Όπως δήλωσε ο Νάταλ, μετά την αποτυχία αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εποχή για το κόμμα.
To UKIP, το οποίο υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ συνέβαλε στην απόφαση των ψηφοφόρων να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έχασε πολλούς από τους υποστηρικτές του στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Παραιτούμαι σήμερα από την ηγεσία του UKIP και η παραίτησή μου θα έχει άμεση ισχύ. Αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα να αποκτήσει έναν νέο αρχηγό στο συνέδριό του τον Σεπτέμβριο», είπε ο Νάταλ.
Νωρίτερα ο Φάρατζ άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Ο όρος hung parliament μπαίνει και πάλι στο πολιτικό λεξιλόγιο των Βρετανών, καθώς η τελική πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος στη Βρετανία δίνει πρωτιά των Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία.

Μέχρι τις 12:07 (ώρα Ελλάδας) με 649 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί οι Συντηρητικοί της Μέι συγκεντρώνουν 318 έδρες, οι Εργατικοί 261 έδρες, το SNP στη Σκωτία 35 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 12 έδρες, το DPU (Δημοκρατικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας 10 (+2), οι Πράσινοι 1 έδρα και 12 έδρες οι ανεξάρτητοι.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 319 έδρες (7 λιγότερες από την αυτοδυναμία και 12 λιγότερες από το 2015), οι Εργατικοί 261 (+29), το SNP στην Σκωτία 35 (-19), οι Φιλελεύθεροι 12 (+4), το DUP (Β.Ιρλανδία) 10 (+2), το Sinn Fein 7, οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα, το ουαλικό Paid Cymru 4 έδρες (+1). Εκτός Βουλής το UKIP, που είχε μία έδρα.

Σε επίπεδο ψήφων: Συντηρητικοί: 13,5 εκατομμύρια και 42,4% (+5,5%), Εργατικοί 12,8 εκατομμύρια και 40% (+12,8%), Φιλελεύθεροι 2,3 εκατομμύρια και 7,22%, SNP 977 χιλιάδες ψήφοι και 3% (-1,68%), UKIP 593 χιλιάδες ψήφοι και 1,9% και Πράσινοι 522 χιλιάδες και 1,6%.

Η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή είναι 326, το οποίο είναι θεωρητικό, διότι οι έδρες που κερδίζει το Sinn Fein στην Βόρειο Ιρλανδία μένουν κενές. Tα αποτελέσματα δείχνουν άνοδο του ιρλανδικού κόμματος, επομένως ο πήχυς της απόλυτης πλειοψηφίας πέφτει ελαφρώς χαμηλότερα.

Η Τερέζα Μέι φαίνεται να είχε την τύχη του προκατόχου της Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε δημοψήφισμα για το Brexit και το έχασε. Και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Η ίδια ζήτησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων πρόωρες εκλογές, έκανε μία κάκιστη προεκλογική εκστρατεία (πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα τη συγκρίνουν με εκείνη της Χίλαρι Κλίντον) και έχασε.

Για τους προληπτικούς: είναι η 13η πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα παραμείνει στην ηγεσία των Συντηρητικών ως επικεφαλής σε περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή εμφάνιση του Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, ο οποίος με μια εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία, τεράστια κινητοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως από τη νέα γενιά, κατάφερε να αυξήσει τη δύναμη των Εργατικών, έστω και αν παραμένουν δεύτερο κόμμα.

Κακή βραδιά για τη Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία, όπου το κόμμα της έχασε δύναμη και περιπλέκεται εξαιρετικά το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σκωτία οι Συντηρητικοί πέτυχαν εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Εργατικοί.

Ακόμα και ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πολιτικός μέντορας της Στέρτζεον και αρχιτέκτονας του δημοψηφίσματος του 2014 για την ανεξαρτησία έμεινε εκτός Βουλής.

Σε μικρή άνοδο το Φιλελεύθερο Κόμμα της Βρετανίας ο άλλοτε σύμμαχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην κυβέρνηση (2010-2015).

Το κόμμα είχε στηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και στο προεκλογικό του μανιφέστο ζητά νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit με επιλογή ακόμα και για παραμονή στην ΕΕ.

Πολύ καλά τα πήγε και το Sinn Fein στη Βόρειο Ιρλανδία: πήρε 7 έδρες, ενώ σε άνοδο και το «βρετανικό» DUP με 10 έδρες.

Προειδοποίηση Τουσκ σε Ηνωμένο Βασίλειο

«Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη «μη συμφωνία» ως αποτέλεσμα των «μη διαπραγματεύσεων», έγραψε στo twitter του ο πρόεδρος του Ευρπωπαϊκου Συμβουλίου Ντοναλτν Τουσκ, προειδοποιώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.


Κόρμπιν: Οι συνομιλίες για το Brexit πρέπει να προχωρήσουν παρά το εκλογικό αποτέλεσμα

Οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την αποτυχία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 19 Ιουνίου, θα πρέπει να καθυστερήσουν, ο Κόρμπιν δήλωσε στο Sky News: «Θα πρέπει να προχωρήσουν επειδή έχει ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, η εν ενεργεία κυβέρνηση μέσα σε 11 μέρες θα πρέπει να πραγματοποιήσει αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit».

«Η θέση μας είναι σαφής. Θέλουμε ένα Brexit με προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας, επομένως το πιο σημαντικό είναι μια συμφωνία εμπορίου με την Ευρώπη», είπε.

Ο αρχηγός των Εργατικών σχολίασε ότι το κόμμα του είναι ο νικητής των εκλογών καθώς αύξησε τον αριθμό των εδρών του και το ποσοστό του και είναι έτοιμο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας – Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από Μέι

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας θα προτείνει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία της συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των Εργατικών επί των Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ.

Η Μέι δίνει σήμερα μάχη για να παραμείνει στην πρωθυπουργία καθώς οι βρετανοί ψηφοφόροι την «τιμώρησαν» στερώντας της την ισχυρή εντολή που επιθυμούσε για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit.

Η Μέι άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της ως εν ενεργεία πρωθυπουργός για να πραγματοποιήσει μια πρώτη απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά δεν είναι σαφές αν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για να το πετύχει. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Τ. Μέι φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δημοκρατικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας DPU.

«Θα προτείνουμε να υπηρετήσουμε την πατρίδα και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ο λόγος είναι ότι δεν θεωρώ πως το Συντηρητικό Κόμμα είναι σταθερό, δεν θεωρώ ότι η πρωθυπουργός είναι σταθερή. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός αλλά νομίζω ότι είναι μια ξοφλημένη πρωθυπουργός», είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

Το DPU εξετάζει στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας, χωρίς συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας εξετάζει να υποστηρίξει τους Συντηρητικούς της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αφού δεν κατάφεραν να κερδίσουν την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο πηγές.

Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία «παροχής στήριξης με ανταλλάγματα».

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα


– Η Τερέζα Μέι θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αναζητώντας συμμάχους ανά περίπτωση -ήδη το DUP στη Βόρειο Ιρλανδία έχει δηλώσει πρόθυμο και οι έδρες του είναι αρκετές.
– Η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί και θα κληθεί ένα άλλο πρόσωπο από τους Τόρις να σχηματίσει κυβέρνηση Brexit.
– Οι Τόρις δεν θα προσπαθήσουν καν να σχηματίσουν κυβέρνηση και η εντολή θα περάσει στον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με άλλα κόμματα, κυρίως με το πληγωμένο SNP στην Σκωτία.

Από το είδος της κυβέρνησης που θα προκύψει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το Brexit. Μια νέα κυβέρνηση από τους Εργατικούς ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στην όλη διαδικασία, αν όχι και στο ίδιο το Brexit. Άλλωστε, ούτε ο Κόρμπιν πιστεύει στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ούτε η Μέι. Ούτε και η Νίκολα Στέρτζεον στην Σκωτία.

Πάντως, στο Συντηρητικό Κόμμα υπάρχουν πολλοί που θα ήθελαν να πάρουν την καρέκλα της Τερέζα Μέι για να εφαρμόσουν άμεσα το σκληρό σενάριο της εξόδου.

Aν η ίδια δεν παραδώσει την εξουσία σαφώς θα είναι αποδυναμωμένη έναντι των Βρυξελλών, αλλά έναντι των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.

Στις Βρυξέλλες θα γνωρίζουν πολύ καλά τη θέση στην οποία βρίσκεται και δεν θα υποχωρούν εύκολα στις βρετανικές απαιτήσεις, ειδικά στο θέμα των χρημάτων που πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ για να αποχωρήσει.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας: Ο Νάιτζελ Φάρατζ ο τέως ηγέτης του UKIP που είχε οργώσει τη Βρετανία με το διαβατήριο στο χέρι, ώστε να πείσει τον κόσμο να ψηφίζει «Leave», τώρα φοβάται για την τύχη του Brexit και σκέφτεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή…