Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είπε στη διάρκεια κατάθεσής του στο Κογκρέσο ότι εξέλαβε τη συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως «υπόδειξη» για να σταματήσει την έρευνά του για τις επαφές του Μάικλ Φλιν με ρώσους αξιωματούχους.

Ερωτηθείς εάν έλαβε ξεκάθαρη εντολή από τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την έρευνα για τον σύμβουλο ασφαλείας του αμερικανού προέδρου Μάικλ Φλιν, ο Κόμεϊ είπε πως δεν έγινε κάτι τέτοιο. «Το εξέλαβα ως υπόδειξη. Πρόκειται για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το εξέλαβα ως υπόδειξη» απάντησε.

Ο Κόμεϊ είπε ότι τα σχόλια του αμερικανού προέδρου για τον ίδιο και το FBI είναι «ψέματα, απλά και ξεκάθαρα» και εκτίμησε ότι η απόλυσή του είχε σχέση με την έρευνά του για τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές. «Άκουσα τον πρόεδρο να το λέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, ο Κόμεϊ είπε ότι είναι «μπερδεμένος» από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Λευκός Οίκος για την απομάκρυνσή του, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, όπως είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι «ανησυχούσε πραγματικά» ότι ο Τραμπ μπορεί να έλεγε ψέματα για τη συνάντησή τους και έτσι αποφάσισε να κρατήσει σημειώσεις για τα όσα έγιναν στη συνάντηση. «Ανησυχούσα πραγματικά ότι ίσως να έλεγε ψέματα για τη φύση της συνάντησής μας, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν σημαντικό να την καταγράψω. Ήξερα ότι ίσως ερχόταν η μέρα που θα χρειαζόμουν μια καταγραφή του τι συνέβη, όχι για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά για να υπερασπιστώ το FBI». Σημείωσε, επίσης, ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να καταγράψει τις συνομιλίες του με τον Μπαράκ Ομπάμα ή με τον Τζορτζ Μπους.

Ο Κόμεϊ είπε ότι ο Τραμπ του είχε πει επανειλημμένως ότι έκανε «πολύ καλή» δουλειά. Πρόσθεσε ότι κατανοούσε πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύσει έναν διευθυντή του FBI οποιαδήποτε στιγμή θέλει.

Ερωτηθείς εάν ο αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να βάλει τέλος στην έρευνα που διεξήγαγε για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Κόμεϊ είπε: «Απ’ ότι κατάλαβα, όχι».

Πρόσθεσε ότι δεν επαφίεται σε εκείνον να αποφασίσει εάν οι ενέργειες του Τραμπ αποτελούν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στις προειδοποιήσεις Τραμπ ότι θα δώσει στη δημοσιότητα «κασέτες» με την ηχογραφημένη συνομιλία, ο Κόμεϊ είπε: «Θεέ μου ελπίζω να υπάρχουν κασέτες. Θυμάμαι ότι είπα (για τον Φλιν) «συμφωνώ ότι είναι καλός άνθρωπος», λέγοντας ουσιαστικά «δεν συμφωνώ με όσα μου ζήτησες μόλις να κάνω»».

Αναφερόμενος στον γενικό εισαγγελέα Τζεφ Σέσιονς, είπε ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει τους λόγους για τους οποίους πίστευε ότι ο Σέσιονς θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την έρευνα για τη Ρωσία, αλλά σημείωσε ότι ο ίδιος γνώριζε πράγματα για τον Σέσιονς που θα «έκαναν την παρουσία του σε μία εν εξελίξει έρευνα για τη Ρωσία προβληματική».

Σχολιάζοντας την κατάθεση του Κόμεϊ, ο γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, είπε: «Το να ελπίζεις κάτι και το να το λες είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, θα περίμενες κάποιος σαν τον Κόμεϊ να το γνωρίζει αυτό».

Πηγή ανέφερε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί δύο στοιχεία-κλειδιά της γραπτής κατάθεσης του Κόμεϊ, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για το σκεπτικό του. Αμφισβητεί δηλαδή το ότι ζήτησε από τον Κόμεϊ να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Φλιν και ότι ζήτησε την «αφοσίωσή του», όπως ανέφερε ο πρώην διευθυντής του FBI.

Μετά το τέλος της κατάθεσης Κόμεϊ, ο δικηγόρος του Τραμπ θα προχωρήσει σε ανακοίνωση.

Τραμπ: Είμαστε υπό πολιορκία, αλλά θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε

«Είμαστε υπό πολιορκία… Αλλά θα βγούμε μεγαλύτεροι και καλύτεροι και δυνατότεροι από ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε υποστηρικτές του.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τα κατεστημένα συμφέροντα στην Ουάσινγκτον είναι εναντίον του, αλλά σημείωσε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω από το να πράξουμε το σωστό».

«Ξέρουμε πώς να πολεμάμε και ποτέ δεν θα παραδοθούμε» συνέχισε, λέγοντας ότι «θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε».

Οι δηλώσεις Τραμπ έρχονται μετά τις δηλώσεις του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, σε επιτροπή της Γερουσίας.