Με μία ασυνήθιστη παραδοχή, στο τελικό ανακοινωθέν της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) οι ηγέτες ομολογούν ότι δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την κλιματική αλλαγή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αρνείται να δεσμευτεί στη Συμφωνία των Παρισίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στο στάδιο της αναθεώρησης των πολιτικών τους για την κλιματική αλλαγή και τη Συμφωνία του Παρισιού και έτσι δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη συναίνεση που επιτεύχθηκε για τα θέματα αυτά», ανέφερε το ανακοινωθέν που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

«Κατανοώντας τη διαδικασία αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν την ισχυρή τους δέσμευση για την ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνόδου, οι συζητήσεις με τις ΗΠΑ ήταν «πολύ δύσκολες και εξαιρετικά μη ικανοποιητικές».

Οι έξι κατάφεραν ωστόσο να κάμψουν την αντίσταση του Τραμπ και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους στη μάχη κατά του προστατευτισμού, παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξελέγη με το σύνθημα «Η Αμερική πρώτα».

«Στο τέλος καταφέραμε να τους πείσουμε να συμπεριλάβουμε στο τελικό ανακοινωθέν τη μάχη κατά του προστατευτισμού, οπότε αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός» δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένα άλλο από τα «αγκάθια» ήταν εάν θα διατηρούνταν ή όχι η αναφορά που υπήρχε στο περυσινό ανακοινωθέν της G7 για την ετοιμότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, εάν το απαιτούσαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τελικά στο κείμενο περιλαμβάνεται η αναφορά στην «ετοιμότητα να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα» κατά της Μόσχας.

Στα άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων εκείνα της Συρίας και της Βορείου Κορέας, υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των «Επτά».

Το τελικό ανακοινωθέν επιβεβαιώνει επίσης την τήρηση των δεσμεύσεων για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τη δέσμευση για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Παράλληλα, οι ηγέτες δηλώνουν την αντίθεσή τους στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Συμβιβαστική συμφωνία επετεύχθη και για το προσφυγικό. Όπως δήλωσε η Μέρκελ οι «Επτά» συμφώνησαν «ότι οι πρόσφυγες έχουν ακριβώς τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που ισχύουν για όλους, ότι πρέπει να βεβαίως να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, να παλέψουμε κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το συμφέρον και τα δικαιώματα των ανθρώπων».