Το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής βρέθηκε την Παρασκευή στο επίκεντρο της Συνόδου των G7 στην Ιταλία: όλοι κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

Την έλλειψη προόδου επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα […] Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία. Από την πλευρά μας επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Μετά την εκλογή του εμφανίστηκε πιο ανοιχτός στην ιδέα ότι η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει αν θα κάνει πράξη την απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία.

Η Συμφωνία του Παρισιού προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.