Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος δήλωσε την Παρασκευή ότι η εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και η επέμβασή της σε πολέμους στο εξωτερικό τροφοδότησαν την απειλή της τρομοκρατίας στη χώρα.

Καθώς τερματίζεται η πολιτική εκεχειρία που επιβλήθηκε μετά την επίθεση καμικάζι στο Μάντσεστερ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε επίσης ότι θα άρει τις περικοπές που έχει επιβάλει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην αστυνομία και θα δώσει στις υπηρεσίες ασφαλείας περισσότερους πόρους εφόσον τους χρειάζονται, λέγοντας πως η Βρετανία δεν μπορεί «να προστατεύεται φθηνά».

Αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν πως εκμεταλλεύεται τη βομβιστική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά.

«Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Όμως η ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιεί αυτή την πιθανότητα, να εξασφαλίζει ότι η αστυνομία έχει τους πόρους που χρειάζεται, ότι η εξωτερική πολιτική μας μειώνει αντί να αυξάνει την απειλή γι’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κόρμπιν σε ομιλία του στο Λονδίνο.

«Πολλοί ειδικοί, ανάμεσα στους οποίους επαγγελματίες των υπηρεσιών μας ασφάλειας και πληροφοριών, επισήμαναν τις σχέσεις ανάμεσα στους πολέμους στους οποίους έχουμε εμπλακεί ή τους οποίους έχουμε υποστηρίξει … σε άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, και στην τρομοκρατία εδώ στην πατρίδα».

Οι Συντηρητικοί της Μέι προηγούνται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου και όταν η πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές τον Απρίλιο αναμενόταν ευρέως ότι θα σαρώσουν.

Όμως μια χθεσινή δημοσκόπηση έδειξε ότι το προβάδισμά τους έχει μειωθεί σε μόλις 5 μονάδες αφού η Μέι υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει από ένα σχέδιό της να υποχρεωθούν οι ηλικιωμένοι να πληρώνουν περισσότερα για την κοινωνική πρόνοια.

Ο Κόρμπιν, σοσιαλιστής και βετεράνος των αντιπολεμικών εκστρατειών, δήλωσε πως για την τρομοκρατία δεν ευθύνεται μόνο η εξωτερική πολιτική, ωστόσο ο ίδιος θα απομακρυνθεί από την επεμβατική προσέγγιση στην οποία βασίσθηκε τα τελευταία χρόνια η βρετανική συμμετοχή στη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

«Πρέπει να είμαστε αρκετά θαρραλέοι για να παραδεχθούμε πως ο «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» δεν λειτουργεί», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι θα αναπτύσσει στρατεύματα μόνο όταν υπάρχει σαφής ανάγκη και ένα σχέδιο για να εξασφαλισθεί διαρκής ειρήνη.