Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά τουριστικού λεωφορείου στην Αίγυπτο, το οποίο μετέφερε χριστιανούς κόπτες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 26 νεκρούς και 25 τραυματίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλά παιδιά.

O κυβερνήτης της επαρχίας Μίνια, Εσάμ αλ-Μπεντάιουι, δήλωσε πως το λεωφορείο μετέφερε τους πιστούς σε μονή νότια του Καΐρου. Το γκρουπ ταξίδευε με δύο λεωφορεία και ένα φορτηγό.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.
Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Οι χριστιανοι κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου, έχουν επανειλημμένως πέσει θύματα φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Περί τα 70 άτομα έχουν βρει το θάνατο σε βομβιστικές επιθέσεις κατά εκκλησιών στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις έχει αναλάβει η τζιχαντιστική οργάνωση ISIS.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη νέα επίθεση.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου και με αφορμή τη σημερινή επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Κόπτες προσκυνητές στην μονή του Αγίου Σαμουήλ στην Αίγυπτο, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κάϊρο, Μιχάλης Διάμεσης, μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών.


Καταδικάζει το ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη, τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Αίγυπτο, εναντίον Χριστιανών Κοπτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικώ.

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο λαό της Αιγύπτου και την Κυβέρνησή του και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».

Το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ένα tweet για την επίθεση ενόπλων κατά χριστιανών κοπτών σήμερα στην Αίγυπτο ανέβασε στο λογαριασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«23 ψυχές χάθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.


Κουμουτσάκος: «Συμπαράσταση στο φίλο αιγυπτιακό λαό»

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την τρομοκρατική επίθεση σε λεωφορείο που επέβαιναν Χριστιανοί στην Αίγυπτο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την απερίφραστη καταδίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο.
Στέρεη είναι η συμπαράστασή μας προς τον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς και η πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια των φανατικών εξτρεμιστών θα αποτύχουν. Όποτε η θρησκεία γίνεται άλλοθι για πράξεις μίσους και βίας, η ανθρωπότητα θρηνεί εκατόμβες νεκρών. Απέναντι στην τρομοκρατία, το μέτωπο πρέπει να είναι κοινό και αρραγές. Ειλικρινή συμπαράσταση και συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων».

Καταδικάζει η Ενωση Κεντρώων

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζει η Ένωση Κεντρώων την πολύνεκρη επίθεση εναντίον χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο. Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «είναι πλέον πρώτιστη ανάγκη η στενή και μελετημένη συνεργασία μεταξύ κρατών και διεθνούς κοινότητας και ο συντονισμός των προσπαθειών τους για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Είναι λυπηρό και ανησυχητικό ότι ο χριστιανισμός διώκεται και απειλείται με εξαφάνιση στην αρχαία κοιτίδα του, τη Μέση Ανατολή. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να συμπαρασταθεί στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, καταβάλλοντας εμπράκτως κάθε δυνατή προσπάθεια βοήθειας», προσθέτει η Ένωση Κεντρώων.