Επαναλαμβάνεται η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία και το θέμα των περικοπών στα σώματα ασφαλείας φαίνεται να έχει μπει δυναμικά στην ατζέντα. Μάλιστα, ψηφοφόρος επιτέθηκε στην υπουργό Εσωτερικών, αναγκάζοντας να αρνηθεί ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ συνδέεται με τις περικοπές.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη Βρετανία μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, καθώς η τρομοκρατία αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας.

«Έχουμε πλέον 20.000 λιγότερους αστυνομικούς και γίνονται φρικαλεότητες όπως αυτή. Η κυβέρνηση δεν το περίμενε;», ρώτησε ο ψηφοφόρος, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, στην εκπομπή Question Time που προβλήθηκε από το BBC.

Η υπουργός Εσωτερικών Ραντ απάντησε ότι η αντιτρομοκρατία διαθέτει επαρκείς πόρους και αρνήθηκε ότι οι περικοπές περιόρισαν την ικανότητα των αρχών να προλάβουν την επίθεση της Δευτέρας.

«Αυτό δεν το δέχομαι 9 Δεν πρέπει να υπονοούμε ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα είχε συμβεί, αν υπήρχε περισσότερη αστυνόμευση» επεσήμανε η υπουργός.

Ωστόσο ο ψηφοφόρος απάντησε: «Πιστεύω ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των αστυνομικών, διότι οι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι των υπηρεσιών Πληροφοριών είναι αυτοί που δίνουν τις πληροφορίες».

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών κατά 10.000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστυνομικών έχει μειωθεί κατά 19.000 από το 2010, όταν οι Συντηρητικοί επέστρεψαν στην εξουσία.