Στις έριδες μεταξύ της ομάδας Τραμπ και των υπηρεσιών ασφαλείας-πληροφοριών αποδίδουν οι Βρετανοί τις διαρροές στην υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.

Το θέμα προκάλεσε οργή στο Λονδίνο και προσωρινή «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς Αστυνομίας: όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές στη Βρετανία αποφάσισαν να μην μοιράζονται τις όποιες πληροφορίες με τους Αμερικανούς για ένα 24ωρο.

Τελικά, η απαγόρευση ήρθη, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις. Η διμερής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας σε τέτοιου είδους έρευνες.

Ο Τζέφρεϊ Ρίνγκελ, άλλοτε ειδικός του FBI σε θέματα τρομοκρατίας, εξήγησε στον Guardian ότι η συνεργασία αυτού του είδους υπήρξε πολύ κεντρική στη δουλειά του.

«Το να μοιράζεσαι πληροφορίες με ανθρώπους που πρέπει να γνωρίζουν είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί ένας ειδικός να δει απλά μια φωτογραφία από εκρηκτικό μηχανισμό και να τον αναγνωρίσει. Να πει ‘αυτόν το μηχανισμό τον έχω δει εκεί’ και να στείλει άμεσα τις πληροφορίες.»

Για τον ίδιο, η λογική της απαγόρευσης θα κάνει ζημιά και θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι η σχέση Βρετανίας-ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα είναι από τις στενότερες των τελευταίων 60 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο και έγινε ακόμα στενότερη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η εξέλιξη των ερευνών

Οι έρευνες των Βρετανών για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ συνεχίζονται. Ένα ακόμα άτομο συνελήφθη (συνολικά δέκα είναι οι συλλήψεις), ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε τρία άτομα.

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται να είναι και ο αδελφός του δράστη.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα η πλήρης λίστα με τα 22 θύματα της επίθεσης. Στο νοσοκομείο εξακολουθούν να νοσηλεύονται δεκάδες άτομα, πολλά από τα οποία φέρουν βαρύτατα τραύματα.