Στη Νότιο Κορέα, η επέλαση της μηχανής έχει προχωρήσει: η προηγμένη ασιατική χώρα έχει το ρεκόρ της μεγαλύτερης πυκνότητας βιομηχανικών ρομπότ, η οποία φτάνει τα 531 συστήματα για κάθε 10.000 εργαζομένους στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με την κατάταξη που παρουσίασε η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής, στις επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σιγκαπούρη (398 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους), η Ιαπωνία (305) και η Γερμανία (301).

Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόλις 69 βιομηχανικά ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.

Η Ευρώπη μπορεί πάντως να θεωρηθεί πρωτοπόρος, καθώς, όπως σημειώνει η ομοσπονδία, οι 14 από τις 22 χώρες με πυκνότητα ρομπότ άνω του μέσου όρου βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη διάρκεια του 2016 οι πωλήσεις βιομηχανικών ρομπότ εμφάνισαν ετήσια αύξηση 14% και έφτασαν τις 290.000 μονάδες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδίας, μέχρι το 2019 ο παγκόσμιος πληθυσμός βιομηχανικών ρομπότ θα φτάσει τις 2,9 εκατομμύρια μονάδες.

Η Κίνα αναδεικνύεται σε μεγάλη αγορά, καθώς αναμένεται να αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών πωλήσεων έως το 2019.

Όσον αφορά τις συνέπειες της αυτοματοποίησης στην αγορά εργασίας, η ομοσπονδία διαβεβαιώνει ότι τα ρομπότ έχουν θετικό αντίκτυπο. Στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε παράλληλα με την αύξηση της ρομποτικής αυτοματοποίησης.

Το επιχείρημα είναι ότι η μείωση του κόστους παραγωγής χάρη στις μηχανές οδηγεί σε μείωση τιμών, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.