Τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την πρώτη συνάντησή του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία έχει επικρίνει έντονα στο παρελθόν.

Η υποδοχή του έγινεσε κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο έχουν υψωθεί αμερικανικές σημαίες δίπλα σε αυτή της ΕΕ και τις σημαίες των 28 χωρών μελών της Ενωσης.

Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που θα συζητηθούν. Ζητήματα όπως το διεθνές εμπόριο και η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, εκτίμησε.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εχω σκοπό να πείσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ευρωατλαντική συμμαχία σημαίνει ότι ο ελεύθερος κόσμος συνεργάζεται για να εμποδίσει μια μετα-δυτική παγκόσμια τάξη» σημείωσε την Τετάρτη ο Τουσκ, στον λογαριασμό του στο Twitter.