Ο 22χρονος Σαλμάν Αμπέντι είχε ταξιδέψει στη Συρία πριν την επίθεση, και ήταν μέλο του ISIS, όπως και ο αδερφός του ο οποίος συνελήθφη μετά την βομβιστική επίθση στο Μάτζενστερ και ομολόγησε ότι τόσο αυτός, όσο και ο νεκρός αδερφός του ήταν μέλη του ISIS.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Σαλμάν Αμπέντι σε νεαρότερη ακόμη ηλικία, στο τέμενος του Ντίντμπερι στο Μάντσεστερ, είχε εκφράσει ακραίες απόψεις που είχαν ανυσυχήσει κάποιους από τους πιστούς. Η αστυνομία μάλιστα δέχθηκε τότε ανώνυμες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαλμάν ήταν επικίνδυνος.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αποκομίσει η βρετανική αστυνομία από τις καταθέσεις μαρτύρων ο δράστης ήταν ένα ιδιαίτερα κλειστό και ευέξαπτο άτομο και κατά τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας είχε παρουσιάσει σημάδια δυσπροσαρμοστικότητας στο κοινωνικό περιβάλλον.

Επιπλέον ήταν οπαδός της Manchester United και είχε παρατήσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Σάλφορντ για να πιάσει δουλειά σε έναν φούρνο.

Το υπό ποίες συνθήκες ο 22χρονος καμικάζι ενεπλάκη στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και έλαβε την απόφαση να πραγματοποιήσει την αιματηρή επίθεση της περασμένης Δευτέρας είναι άγνωστο.

Σύμφωνα με μάρτυρες από την μουσουλμανική κοινότητας του Μάντσεστερ ο δράστης είχε πάρει λάβει μέρος στον πόλεμο της Λιβύης μετά την πτώση του Καντάφι και πριν επιστρέψει στο Λονδίνο είχε μεταβεί στη Συρία.

Από το σχολείο ακόμη, λένε άλλες μαρτυρίες, είχε συχνά εκφράσει απόψεις που «ήταν υπέρ της τρομοκρατίας», δηλώνοντας μάλιστα σε συζήτηση ότι «δεν είναι περίεργο κάποιος να θέλει να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας».