Ενα πράγμα είναι βέβαιο: θα είναι μια πολύ ασυνήθιστη σύνοδος του ΝΑΤΟ η αυριανή, διότι πρόκειται για την πρώτη στην οποία θα λάβει μέρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε μία από τις πιο εκπληκτικές αντιστροφές της προεκλογικής ρητορικής του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ διακήρυξε τελικά ότι το ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον παρωχημένο», παρ΄ότι στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εκστρατείας του κατακεραύνωνε την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Ξεπερασμένη και άχρηστη» την ανέβαζε, «γιγαντιαία σπατάλη χρημάτων για τις ΗΠΑ» την κατέβαζε. Εφτασε στο σημείο να στείλει και ένα «τιμολόγιο» στη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για τα χρήματα που αισθάνθηκε ότι η χώρα της οφείλει στο ΝΑΤΟ. Να όμως που ο Τραμπ έχει γίνει τώρα οπαδός του ΝΑΤΟ, το οποίο ετοιμάζεται να τον υποδεχθεί στην πρώτη σύνοδο κορυφής στην οποία θα λάβει μέρος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Πρόκειται βεβαίως για ένα σημαντικό γεγονός, καθώς θα παραστούν αρχηγοί κρατών από όλες και τις 28 χώρες – μέλη. Κάτι περίεργο (και ενδεχομένως ενοχλητικό) είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, αλλά οι διοργανωτές της συνόδου κορυφής ελπίζουν να αποφύγουν τα χειρότρα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, λοιπόν, η Βορειοατλαντική Συμμαχία ζήτησε από τους αρχηγούς κρατών να προγραμματίσουν ομιλίες διάρκειας μόλις 2-4 λεπτών και να μην «καταδυθούν πολύ βαθιά στην πολιτική» (συν του ότι το ΝΑΤΟ προγραμματίζει να αποφύγει πλήρες ανακοινωθέν μετά από την σύνοδο, κάτι ασυνήθιστο και οπωσδήποτε περίεργο), ώστε να νιώσει πιο άνετα το πιο σημαίνον και αρχάριο μέλος.
«Είναι γελοίο το πώς προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ», λέει ανωνύμως πηγή που ενημερώθηκε εκτενώς για τις προετοιμασίες της συνάντησης. «Είναι σαν να ετοιμάζονται να ασχοληθούν με ένα παιδί – κάποιον με μικρό διάστημα προσοχής και νευρικό ταμπεραμέντο που δεν έχει γνώση του ΝΑΤΟ, δεν ενδιαφέρεται για πολιτικά ζητήματα σε βάθος, που δεν ξέρει τίποτα», δήλωσε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Φοβούνται τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, τρέμουν για το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει γνωρίζοντας ότι αυτός ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να πει ότι του έρθει στο νου – ή να στείλει ένα tweet με ό,τι του κατέβει στο κεφάλι» είπε και ένας πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας για την πρώτη επαφή της Συμμαχίας με τον «τυφώνα Τραμπ».
Τα κυριότερα θέματα συζήτησης αυτής της συνόδου κορυφής αναμένεται να περιστραφούν γύρω από την κατανομή των βαρών από τις χώρες- μέλη και τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – και τα δύο θέματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον Τραμπ στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν.
Ακόμα και μετά την αλλαγή στάσης, ο Τραμπ επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από τις ΗΠΑ. «Αν όλες οι χώρες πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους, αντί να περιμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καλύψουν τη διαφορά, τότε όλοι θα είμαστε πιο ασφαλείς», λέει.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να ευνοήσει μεγάλες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι στρατιωτικές προσπάθειες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις με άλλους αρχηγούς κρατών. «Οι απόψεις του για την κατανομή των βαρών φαίνεται να είναι πιο φιλόδοξες από εκείνες προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έντασης στους κόλπους της Συμμαχίας», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βέρσμποου, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Οι συζητήσεις για τον επιμερισμό των βαρών μπορεί να μην είναι εντελώς ομαλές», πρόσθεσε διπλωματικά.

Πόσο έγκυρες είναι αυτές οι εκτιμήσεις περί αυξανόμενης έντασης; Ο Τραμπ έχει την τάση να «τιτιβίζει» γράφοντας στο Twitter για την εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης προτού σκεφτεί σε βάθος, και το απλοϊκό λεξιλόγιο με το οποίο περιγράφει πιθανές παγκόσμιες καταστροφές δεν τον έχει κάνει πολύ δημοφιλή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι προσπάθειες των διοργανωτών να περιορίσουν όσα θα πουν οι άλλοι αρχηγοί, από τον φόβο ότι ο Τραμπ θα προσβληθεί και θα απαντήσει κάτι αγενές μέσω Twitter δείχνουν αν μη τι άλλο πόσο ασυνήθιστη θα είναι αυτή η ΝΑΤΟϊκή σύνοδος κορυφής.