Έως τώρα το μόνο σίγουρο είναι ότι χθες το βράδυ στο Μάντσεστερ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), σημειώθηκε μια πανίσχυρη έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο δράστης της αποτρόπαιης επίθεσης.

Παρότι έως τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν στοιχεία, είναι σχεδόν βέβαιο πως το νέο αυτό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη σχετίζεται με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Και αυτό γιατί το Μάντσεστερ αποτελεί ένα από τα κύρια κέντρα στρατολόγησης νέων μαχητών αλλά και «υπηκόων» για τους τζιχαντιστές του ISIS καθώς είναι πολλοί αυτοί που έφυγαν από την αγγλική μητρόπολη για να μεταβούν στα εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η περίπτωση των δύο δεκαεξάχρονων δίδυμων κοριτσιών που κατάφεραν να φτάσουν στη Συρία το 2014 για να παντρευτούν στρατιώτες του «χαλιφάτου»: δύο κορίτσια με καταγωγή από τη Σομαλία και βρετανική υπηκοότητα, δύο κορίτσια που δεν διέφεραν σε τίποτα από τις συνομήλικές τους που χθες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί στο Manchester Arena για τη συναυλία της Αριάνα Γκράντε. Ο μεγαλύτερος αδελφός τους είχε ήδη ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών έναν χρόνο νωρίτερα και οι δύο αδελφές δεν άργησαν να ακολουθήσουν τα βήματά του, παραπλανημένες από την σκοταδιστική προπαγάνδα των τζιχαντιστών: μία από τις δύο παντρεύτηκε μάλιστα έναν άλλον βρετανό εθελοντή από το Κόβεντρι που είχε μεταβεί στην επικράτεια του ISIS.

Τουλάχιστον 1.500 άτομα εγκατέλειψαν τη Βρετανία τα προηγούμενα χρόνια για να ενταχθούν στις ταξιαρχίες των ισλαμιστών φονταμενταλιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Σήμερα, αρκετοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων που ενδεχομένως να αποπειραθούν να εξαπολύσουν οι παλιννοστούντες τζιχαντιστές ως απάντηση για τις ήττες του ISIS στα πεδία των μαχών στη Μέση Ανατολή. Ο χαλίφης Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, είχε απευθύνει έκκληση στους μαχητές και τους υποστηρικτές του χαλιφάτου να σπείρουν τον πανικό και το θάνατο όπου βρίσκονται και ειδικά αυτήν την εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, της πιο ιερής γιορτής των μουσουλμάνων.

Στο Μάντσεστερ υπάρχει επίσης μια μεγάλη και ιστορική κοινότητα Πακιστανών, όπου συχνά οι στρατολόγοι της Αλ Κάιντα εντόπιζαν νέα μέλη για την τρομοκρατική οργάνωσή τους. Η τελευταία περίπτωση είναι εκείνη του Ντάρεν Γκλένον, ηλικίας 49 ετών, ο οποίος αφότου προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και άλλαξε το όνομά του σε Ααμπίντ Αλί άρχισε να δημιουργεί προπαγανδιστικά βίντεο (καλώντας τους ομοϊδεάτες του να πλήξουν τους άπιστους πολίτες της Δύσης) αλλά και εγχειρίδια για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών. Είχε επίσης αποκαλύψει στη σύζυγό του ότι στόχος του ήταν να πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις κατά βάσεων της RAF, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ως αντίποινα για τις βρετανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Συνελήφθη, ωστόσο, από τις Αρχές τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά και ο 52χρονος Χαλίντ Μασούντ, ο άνθρωπος που στις 22 Μαρτίου πραγματοποίησε επίθεση στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στο βρετανικό κοινοβούλιο είχε προσηλυτιστεί στο Ισλάμ. Παρότι δεν βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις όποιες σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η Αλ Κάιντα.

Όσο οι τζιχαντιστές του ISIS χάνουν εδάφη και οπισθοχωρούν τόσο το τρομοκρατικό δίκτυο που δημιούργησε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επανακτά την χαμένη του ισχύ, έχοντας, μάλιστα, και έναν νέο ηγέτη, τον Χαμζά Μπιν Λάντεν, γιο του ιδρυτή της Αλ Κάιντα, ο οποίος εμφανίζεται ολοένα συχνότερα σε προπαγανδιστικά βίντεο καλώντας τους υποστηρικτές της οργάνωσης να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των «σταυροφόρων» της Δύσης: «εάν γνωρίζετε πως να χρησιμοποιείτε ένα όπλο, καλώς. Διαφορετικά χρησιμοποιείστε οτιδήποτε για να τους πλήξετε», αναφέρει ο ίδιος σε ένα δεκάλεπτο βίντεο, απευθύνοντας και αυτός με τη σειρά του μια έκκληση στην οποία όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν πολλοί. Στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.