Την Ημέρα της Μητέρας επέλεξε η Σέριλ Σάντμπεργκ για να καλέσει την Αμερική να βελτιώσει τις πολιτικές της παιδικής φροντίδας και να στηρίξει επαρκέστερα τις εργαζόμενες μητέρες. Η διευθύντρια επιχειρήσεων του Facebook –γνωστή για τη δραστηριότητά της γύρω από θέματα που αφορούν την ίση αντιμετώπιση των γυναικών στην εργασία –σε ανάρτηση στην προσωπική της σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι μία από τις μόνες ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο που δεν εγγυάται τις οικογενειακές άδειες… και η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο χωρίς άδεια μητρότητας».
Το κορυφαίο στέλεχος του Facebook είναι από τις λίγες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που κατέχουν υψηλή θέση σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. «Η φροντίδα δύο παιδιών υπερβαίνει το μέσο ετήσιο κόστος ενοικίου σε 50 Πολιτείες» έγραψε χαρακτηριστικά. Πράγματι, το κόστος για τη φροντίδα των παιδιών στις ΗΠΑ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το κόστος των σπουδών. Οπως σημειώνει ο «Guardian», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του thinktank New America, η φροντίδα πλήρους παρακολούθησης σε κέντρα φροντίδας για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών είναι 9.589 δολάρια ετησίως, ενώ το μέσο κόστος σπουδών στα δημόσια κολέγια υπολογίζεται σε 9.410 δολάρια.
Αυτό σημαίνει, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, ότι μια οικογένεια που κερδίζει ένα μέσο εισόδημα θα δαπανήσει το ένα πέμπτο αυτού για τη φροντίδα των παιδιών. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή για τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου το κόστος της ανατροφής των παιδιών μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2/3 του ετήσιου εισοδήματος.
Η ηλικίας 48 ετών Σάντμπεργκ, μητέρα δύο παιδιών, είναι ένα ακόμα προβεβλημένο πρόσωπο που σχολιάζει το υπερβολικό κόστος της φροντίδας των παιδιών που επιβαρύνει τη μέση αμερικανική οικογένεια. Η ανάληψη κοινωνικής δράσης από επιφανείς εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο –κατά τον Μπιλ Γκέιτς αποτελεί υποχρέωση! Πόσω μάλλον αν πρόκειται για διευθυντικό στέλεχος ενός κοινωνικού δικτύου που χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα σχεδόν… 2 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη!
Στις γυναίκες μάνατζερ που μάχονται για τα γυναικεία ζητήματα φαίνεται πως προτίθεται να προσθέσει τη φωνή της και η Ιβάνκα Τραμπ. Η επιχειρηματίας κόρη και σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ (κάποιοι αμφισβητούν τη νομιμότητα της διπλής ιδιότητάς της) έχει επανειλημμένως δηλώσει δημόσια την υποστήριξή της στη χορήγηση από τις επιχειρήσεις άδειας μητρότητας μετ’ αποδοχών στις εργαζόμενες που απασχολούν. Υποστηρίζει επίσης τη φοροαπαλλαγή των δαπανών για την παιδική μέριμνα, που επιβαρύνουν τα αμερικανικά νοικοκυριά.

HeliosPlus