Ελεύθερη αφέθηκε την Τετάρτη η Τσέλσι Μάνινγκ, επτά χρόνια μετά τη σύλληψή της για διαρροή κρατικών μυστικών στο WikiLeaks.

Ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ είχε διαρρεύσει απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 35 ετών.

Μετά την καταδίκη του, ο Μάνινγκ ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου ότι αισθάνεται γυναίκα από τότε που ήταν παιδί και ότι σκόπευε να αλλάξει φύλο. «Με λένε Τσέλσι» είχε πει τότε.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή της με σύντομη ανακοίνωσή του. Είχε μεταφερθεί δύο φορές στο νοσοκομείο και πολλοί εκτιμούσαν ότι είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της.

Το 2010 παρέδωσε περισσότερους από 700.000 απόρρητους φακέλους, βίντεο από μάχες και διπλωματικά τηλεγραφήματα στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ που τα δημοσίευσε προκαλώντας διεθνή σάλο.

Μεταξύ αυτών ήταν και βίντεο από ένα ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού που άνοιξε πυρ στη Βαγδάτη, το 2007, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και δύο εργαζομένων στο πρακτορείο Reuters.