Μήπως ο Ντ. Τραμπ ήταν απλά απρόσεκτος με απόρρητες πληροφορίες; Ή μήπως κάποιοι στο Λευκό Οίκο του έστησαν παγίδα; Σύμφωνα με τους αντιπάλους του πάντως ο Τραμπ αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post ξεπερνά κάθε φαντασία. Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε αυτοπροσώπως στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απόρρητες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε τοπωνύμιο, όπου μυστική υπηρεσία συμμαχικής χώρας συλλέγει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος. Πληροφορίες, οι οποίες, όπως γράφει η Washington Post επικαλούμενη νυν και πρώην συνεργάτες του Λευκού Οίκου, δεν γνωρίζουν ούτε καν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη χειρότερη περίπτωση όσα είπε ο Ντ. Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκάλυψη της ταυτότητας πρακτόρων, που έχουν πρόσβαση στα άδυτα του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα με τις πληροφορίες, που φέρεται να έδωσε στους Ρώσους, ο πρόεδρος Τραμπ διακινδυνεύει τις σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες συμμαχικής χώρας, η οποία για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται ρητώς. Στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για «εφιάλτη» αναφερόμενοι στο ατόπημα του Ντ. Τραμπ.

Ο ειδικός σε ζητήματα των ΗΠΑ Έρβιν Κόλιερ σε συνέντευξή του στην DW τόνισε μεταξύ άλλων ότι κατά πάσα πιθανότητα «ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε σε απόρρητες πληροφορίες βάσει των οποίων μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις πηγές και τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό προσάπτει στον Ντ. Τραμπ η εφημερίδα Washington Post. Το δημοσίευμα αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι υπάρχει πρωτόκολλο του διαλόγου με τον Σ. Λαβρόφ. Κατά συνέπεια οι επιτροπές τόσο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και της Γερουσίας, που είναι αρμόδιες για τις μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ζητήσουν το εν λόγω πρωτόκολλο».

Επιπόλαιη η συμπεριφορά του Ντ. Τραμπ

Κατά την εκτίμηση του αμερικανού ειδικού το «λάθος» του Ντ. Τραμπ ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη συνεργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αυτές των συμμαχικών της χωρών: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια εξέλιξη. Από τις αγοροπωλησίες ακινήτων ο Ντ. Τραμπ είναι συνηθισμένος να χρησιμοποιεί κεφάλαια ξένων ατόμων. Δανείστηκε χρήματα για διάφορα πρότζεκτ, διακινδύνευσε και σε αρκετές περιπτώσεις και έχασε χρήματα επενδυτών. Και τώρα κάνει κάτι παρόμοιο. Επιπόλαια μοιράζεται απόρρητες πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις».

Μιλώντας στο μικρόφωνο της DW o Έρβιν Κόλιερ καθιστά ωστόσο σαφές ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν κατηγορείται για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών, αλλά για κατάχρηση εξουσίας: «Αν κάποιος συνεργάτης του αμερικανού προέδρου, δρούσε όπως έκανε ο Ντ. Τραμπ, τότε θα βρισκόταν αντιμέτωπος με απόλυση ή ακόμα και ποινή δεκαετούς φυλάκισης για διαρροή απόρρητων πληροφοριών». Από την πλευρά του πάντως ο Ντ. Τραμπ ισχυρίζεται μέσω twitter ότι μοιράστηκε τις πληροφορίες με τους Ρώσους για… ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να βοηθήσει το Κρεμλίνο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μάρα Μπίρμπαχ, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος