Αν ο άνδρας της γίνει, όπως όλα δείχνουν, ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, η Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν θα είναι η πιο ασυνήθιστη πρώτη κυρία που έχει δει ποτέ η χώρα.
Παρότι πρώτες κυρίες της Γαλλίας έχουν γίνει πρωτοσέλιδα για υπερβολικές σπατάλες, εξωσυζυγικές σχέσεις, προδοσία, ακόμη και δολοφονία, καμία δεν έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του συζύγου της όσο η Μπριζίτ, πρώην καθηγήτρια και αεί καθοδηγήτρια του Εμανουέλ Μακρόν. Κατ’ αρχάς είναι το θέμα της ηλικίας. Γνωρίστηκαν όταν εκείνος ήταν 15 ετών, λαμπρός μαθητής Γυμνασίου, και εκείνη 39, φιλόλογος σε αυστηρό καθολικό σχολείο στην Αμιέν της Βόρειας Γαλλίας, παντρεμένη με τραπεζίτη και μητέρα τριών παιδιών.
Η σχέση φαίνεται πως δεν έμεινε πλατωνική. Θορυβημένοι οι γονείς του ερωτοχτυπημένου νεαρού, γιατροί και οι δύο, τον έστειλαν για σπουδές στο Παρίσι για να τον απομακρύνουν από την «επικίνδυνη καθηγήτρια». «Μια μέρα θα γυρίσω και θα σε παντρευτώ» της είπε στα 17 του. Οπερ και εγένετο: παντρεύτηκαν το 2007, μετά το διαζύγιό της, και είναι αχώριστοι, ένα αντισυμβατικό αλλά φοβερά δεμένο ζευγάρι. Η Μπριζίτ παίζει ενεργό ρόλο στην καμπάνια του υποψηφίου προέδρου, συμβουλεύοντάς τον για τις ομιλίες του και για τη διαμόρφωση της ατζέντας του.


Επινίκιες ευχαριστίες

Λίγες μέρες πριν από τον β’ γύρο της 7ης Μαΐου, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα συντρίψει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν με μεγάλη διαφορά. Στην επινίκια ομιλία το βράδυ του πρώτου γύρου, ο 39χρονος υποψήφιος ευχαρίστησε την Μπριζίτ, 63 ετών, επειδή είναι «πάντα παρούσα». Χωρίς εκείνη «δεν θα ήμουν ο εαυτός μου», είπε, καθώς οι οπαδοί του φώναζαν το όνομά της με ενθουσιασμό. Το ζευγάρι περπάτησε πιασμένο από το χέρι σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις την ημέρα των εκλογών και γιόρτασε την επιτυχία με ένα θερμό φιλί στο στόμα μπροστά στις κάμερες.


Η λίστα των συζύγων

Πολλές από τις συζύγους γάλλων ηγετών έχουν βρει μια θέση στα βιβλία της Ιστορίας: οι σπατάλες της βασίλισσας Μαρίας-Αντουανέτας συνέβαλαν στην πτώση της γαλλικής μοναρχίας στα τέλη του 18ου αιώνα, και ο Ναπολέων αναγκάστηκε να χωρίσει την αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα γιατί δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και να του χαρίσει τον διάδοχο. Το 1914, η σύζυγος του πρωθυπουργού Ζοζέφ Καγιό, Ανριέτ, έφτασε στα άκρα: πυροβόλησε θανάσιμα τον διευθυντή της εφημερίδας «Le Figaro» επειδή τον θεωρούσε πολιτική απειλή για τον άνδρα της.
Στη δεκαετία του 1980 και του 1990, ενώ ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν ζούσε διπλή ζωή με τη μητέρα της εκτός γάμου κόρης του Μαζαρίν, η σύζυγός του Ντανιέλ είχε τη δική της εξωσυζυγική ερωτική σχέση. Η Μπερναντέτ Σιράκ αποκάλυψε σε βιογράφο ότι ανέχθηκε σιωπηλά τις πολλές απιστίες του συζύγου της, του δεξιού προέδρου Ζακ Σιράκ, ενώ η σύζυγος του Νικολά Σαρκοζί Σεσιλιά τον άφησε για τον εραστή της μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας το 2007. Το 2014, η επίσημη σύντροφος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ Βαλερί Τριερβελέρ δημοσίευσε αποκαλυπτικό βιβλίο, όταν αποκαλύφθηκε ότι την απατούσε με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ. Αν οι Μακρόν μπουν όντως στο μέγαρο των Ηλυσίων, το όνομα της Μπριζίτ θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα.


Σχόλια και κουτσομπολιά

Πρώην καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας και λατινικών, μικροκαμωμένη αλλά δυναμική και πάντοτε κομψή, η Μπριζίτ προέρχεται από μια πλούσια αστική οικογένεια, γνωστή για το εργοστάσιο σοκολάτας της στην Αμιέν. Ανέβαζε ένα θεατρικό έργο στο ιδιωτικό σχολείο ιησουιτών στην πόλη το 1992, όταν συναντήθηκε με τον 15χρονο Μακρόν. Την εντυπωσίασε η σκέψη του και η ωριμότητά του. Η σχέση εξελίχθηκε σε έρωτα, αν και στην αρχή όλοι πίστευαν ότι ο Εμανουέλ ενδιαφερόταν για την κόρη της Μπριζίτ που είναι συνομήλική του.
«Δεν έχουμε μια κλασική οικογένεια, αυτή είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα» λέει ο υποψήφιος πρόεδρος. Ακόμη και μετά από μια δεκαετία γάμου, η σχέση προκαλεί σχόλια και κουτσομπολιά. Γνωρίζοντας ότι παραβιάζουν τους κώδικες της αστικής και συντηρητικής Γαλλίας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος και η γυναίκα του έχουν θέσει τις βάσεις για να προλάβουν τυχόν προσωπικές επιθέσεις.
Για να ξεπεράσουν την ιστορία με τη διαφορά ηλικίας, έχουν ανοίξει την πόρτα στην ιδιωτική ζωή τους, ακόμα και στα εξώφυλλα των ιλουστρασιόν περιοδικών, όπως το εβδομαδιαίο «Paris Match», με φωτογραφίες, ακόμα και με μαγιό σε παραθαλάσσιες διακοπές. Το τεύχος Απριλίου του βρετανικού «Vogue» θαυμάζει την εμφάνιση της μαντάμ Μακρόν: «Βαθύ μαύρισμα, μαλλιά βαμμένα στο χρώμα του μελιού, ακριβή τσάντα, καλλίγραμμα πόδια, ψηλά τακούνια, στενό τζιν και τζάκετ, αμίμητο γαλλικό στυλ» γράφει.


Ρόλος χωρίς μισθό

Ο Μακρόν έχει διαψεύσει δύο φορές δημοσίως τις φήμες για την υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία του, θέτοντας το ζήτημα απροσδόκητα σε μια πολιτική συγκέντρωση και απορρίπτοντάς το με ένα αστείο: είπε ότι θα χρειαζόταν ένα ολόγραμμα για να κάνει διπλή ζωή. Επιχείρησε να αποκρούσει έτσι τις επίμονες φήμες ότι έχει σχέση με τον διευθυντή του Radio France Mατιέ Γκαλέ και ότι ο γάμος με την Μπριζίτ είναι «βιτρίνα».
Μία πρόσφατη φιλία μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να αποτρέψει την κακή δημοσιότητα. Η Μισέλ «Μιμί» Μαρσάν, επικεφαλής του Bestimage, ενός από τα ισχυρότερα πρακτορεία φωτογραφιών παπαράτσι της χώρας, έχει γίνει υποστηρίκτρια του ζεύγους και σύμβουλος λουκ και δημοσίων σχέσεων της Μπριζίτ. Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί ότι εάν εκλεγεί, η σύζυγός του θα έχει επίσημο ρόλο –ιστορική πρωτιά για τη Γαλλία –«αλλά χωρίς μισθό». Είναι ένα σχέδιο που το στηρίζει ολόψυχα η Μπριζίτ.

HeliosPlus