Το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα εκλέγει σήμερα Κυριακή τον γραμματέα του με διαδικασία ανοικτού συνεδρίου, με τη συμμετοχή εγγεγραμμένων μελών και των πολιτών που δηλώνουν ότι ταυτίζονται με τις αρχές και βασικές θέσεις του κόμματος. Για να ψηφίσουν, οι Ιταλοί και ξένοι πολίτες που ζουν μόνιμα στην χώρα, πρέπει να στηρίξουν τους «Δημοκρατικούς», μια συμβολή δυο ευρώ.

Όλοι θεωρούν ότι την μάχη πρόκειται να κερδίσει ο πρώην γραμματέας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την απόρριψη του δημοψηφίσματος που πρότεινε τη μερική αλλαγή του ιταλικού Συντάγματος.

«Η δύναμη όσων δεν φοβούνται τη Δημοκρατία εκφράζεται με το ότι συζητούν, συμμετέχουν, ψηφίζουν», είπε ο Ρέντσι στην τελευταία έκκλησή του στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, μέσω Facebook. Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι είναι το μόνο μεγάλο κόμμα, στην Ιταλία, το οποίο συνεχίζει να εκλέγει αρχηγό με ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Οι άλλοι δυο υποψήφιοι για την γραμματεία του Partito Democratico (Δημοκρατικού Κόμματος) είναι ο υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και ο περιφερειάρχης της Απουλίας, με πρωτεύουσα το Μπάρι, Μικέλε Εμιλιάνο. Και οι δυο πιστεύουν ότι οι θέσεις του Ρέντσι είναι υπερβολικά μετριοπαθείς και ζητούν από τους Ιταλούς να πάνε να ψηφίσουν, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός θα καταφέρει να ξεπεράσει με μεγάλη άνεση το 50% των ψήφων.

«Σήμερα δεν αποφασίζουμε μόνον ποιος θα ηγηθεί του κόμματός μας, κρίνεται και το αν θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε και πάλι την κεντροαριστερά, ή αν θα οδεύσουμε, τελικά, προς συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ξαναστήσουμε την κεντροαριστερά», τονίζει ο Ορλάντο.

Ο δε Μικέλε Εμιλιάνο θεωρεί ότι «η νίκη του Ρέντσι δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη, διότι αν ψηφίσουν περισσότεροι πολίτες από ότι κάποιοι έχουν προβλέψει, ακυρώνονται αυτόματα και όλα τα γκάλοπ των περασμένων ημερών». Ζητά, επίσης, από τους Ιταλούς, να τιμήσουν τους αγώνες και την παράδοση της Αριστεράς. Ο Ματέο Ρέντσι, πάντως, έχει κάνει σαφές ότι σήμερα δεν εκλέγεται μόνον ο νέος γραμματέας του κόμματος, αλλά αποφασίζεται και ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς.

Το 2012 είχαν πάρει μέρος στην διαδικασία ανοικτού συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος, σχεδόν τρία εκατομμύρια Ιταλοί. Σήμερα είναι αδύνατον να κινητοποιηθεί τόσο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, φοβάται ότι αν η συμμετοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλή, η νίκη του μπορεί να αποδυναμωθεί.

Οι δέκα χιλιάδες «κομματικές κάλπες» που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα θα κλείσουν στις οκτώ το βράδυ ώρα Ιταλίας. Μετά από περίπου δυο ώρες αναμένεται, αν δεν υπάρξει κάποιο σημαντικό απρόοπτο, να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.