Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, θέλοντας να σηματοδοτήσει τον πρώτο μήνα της κινητοποίησής της κατά του προέδρου Μαδούρο, κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις τη Δευτέρα στο κέντρο του Καράκας και σε όλη τη χώρα ζητώντας από τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον «της δικτατορίας».

Έπειτα από έναν μήνα διαμαρτυριών που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 30 ανθρώπους, η αντιπολίτευση δε σκοπεύει να αφήσει την πίεση να εκτονωθεί: «Θέλουμε να καλέσουμε όλον τον λαό της Βενεζουέλας, στις 24 Πολιτείες της χώρας, (…) εναντίον της δικτατορίας», δήλωσε το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού δημόσιου θεσμού που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

«Θα κάνουμε πορεία, με ηρεμία, αλλά και αποφασιστικότητα, μέχρι τις έδρες του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου», δύο οργάνων που έχουν «απορροφηθεί» από την κυβέρνηση, όπως δήλωσε.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως τη Δευτέρα η αντιπολίτευση σκοπεύει να οργανώσει πολλές «ταυτόχρονες διαδηλώσεις» στο Καράκας και τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από τις αρχές Απριλίου η αντιπολίτευση πολλαπλασιάζει τις διαδηλώσεις ζητώντας πρόωρες γενικές εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Μαδούρο τον Δεκέμβριο 2018. Και επτά Βενεζουελανοί στους δέκα επιθυμούν πλέον την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο σ’ αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, που είναι όμως βυθισμένη σε μια σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία οξύνεται ακόμη περισσότερο από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Στο μεταξύ, στο αεροπλάνο με το οποίο επέστρεφε το βράδυ του Σαββάτου από μια 48ωρη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο πάπας Φραγκίσκος διαβεβαίωσε πως η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να επέμβει ως μεσολαβητής στην κρίση στη Βενεζουέλα, αλλά «με ξεκάθαρες προϋποθέσεις», τις οποίες δε διευκρίνισε. Ο πάπας είπε ακόμη πως η αντιπολίτευση είναι «διχασμένη» όσον αφορά το ενδεχόμενο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης, απέρριψε ήδη την ιδέα να επαναληφθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση, και αυτό παρά την προσφορά των υπηρεσιών του πάπα.