Η περίοδος χάριτος για τον Ντόναλντ Τραμπ τελειώνει και επίσημα αφού σήμερα συμπληρώνονται 100 ημέρες από τη στιγμή που ορκίστηκε ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ποιες από τις μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις του τήρησε και ποιες αναγκάστηκε να βάλει στον «πάγο», όταν η ρητορική χτύπησε στον «τοίχο» της πραγματικότητας; Πώς συγκρίνεται σε σχέση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα; Και τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για την έως τώρα πορεία του προέδρου τους;
Ο ίδιος ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει περισσότερα στις 100 πρώτες ημέρες του από οποιονδήποτε προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, αν και πρόσφατα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της περιόδου, χαρακτηρίζοντάς την ένα «τεχνητό κατασκεύασμα». Παρ’ όλα αυτά, την εβδομάδα πριν από τη συμπλήρωση των 100 ημερών, ο αμερικανός πρόεδρος ανέβασε «στροφές» προκειμένου να μπορεί να επιδείξει κάποιο έργο και φυσικά δεν παρέλειψε να επιτεθεί ακόμη μία φορά στα μέσα ενημέρωσης. «Δεν έχει σημασία πόσα πράγματα θα έχω επιτύχει στο γελοίο αυτό διάστημα των 100 πρώτων ημερών, και αυτά είναι πολλά, τα μίντια θα με σκοτώσουν!» έγραψε στο Twitter.
Πράγματι, τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης τον «σκοτώνουν». «Ακόμη και αν κάποιος παραβλέψει το περιεχόμενο των ενεργειών του –το αν δηλαδή ενίσχυσαν ή αποδυνάμωσαν τη χώρα –και εστιάσει μόνο στο πόσα πέτυχε, πρόκειται για μια κακή αρχή. Οι υποστηρικτές του θα έχουν δίκαιο να είναι απογοητευμένοι και οι αντίπαλοί του να είναι χαρούμενοι για το πόσο ανεπιτυχής ήταν η ατζέντα του μέχρι τώρα» έγραψαν οι «New York Times». «Η πίεση για τον Τραμπ είναι πολύ μεγάλη, ένα μέρος αυτής την επέβαλε ο ίδιος στον εαυτό του, για να επιτύχει. Από τη χρηματοδότηση της κατασκευής του συνοριακού τείχους μέχρι το ένα τρισεκατομμύριο σε επενδύσεις υποδομών για την επόμενη δεκαετία, ο πρόεδρος δεν έχει εφαρμόσει κανένα από τα δέκα μεγάλα νομοθετικά έργα που είχε υποσχεθεί ως προεδρικός υποψήφιος ότι θα ολοκλήρωνε στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου με τους αμερικανούς ψηφοφόρους» ανέφερε με τη σειρά της η «Washington Post».
Από τις 60 υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους Αμερικανούς, ο Τραμπ έχει υλοποιήσει μόλις τις πέντε και αυτό κυρίως μέσω προεδρικών διαταγμάτων (περισσότερα από 30 στο σύνολο) που δεν απαιτούν τη νομοθετική δραστηριότητα του Κογκρέσου. Ακόμη πέντε υποσχέσεις έχουν αθετηθεί, ενώ για 36 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Κάποιες από τις υπόλοιπες υποσχέσεις έχουν, θεωρητικά, δρομολογηθεί. Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι μόλις το 42% των Αμερικανών εγκρίνουν την απόδοση του Τραμπ μέχρι σήμερα, με το 53% να απορρίπτει τις πολιτικές του.
Η μία και μοναδική μεγάλη νομοθετική νίκη του Τραμπ ήταν ο διορισμός του συντηρητικού δικαστή, Νιλ Γκόρσατς, σε μία από τις εννέα θέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Αντονιν Σκαλία το 2016. Στη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών της προεδρίας του το 2009, ο Ομπάμα είχε επιτύχει την έγκριση από το Κογκρέσο ενός πακέτου 787 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας και μάλιστα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρουσίασε το σχέδιό του για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, διέσωσε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και διεύρυνε το πρόγραμμα ασφάλισης των παιδιών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.
Ο Τραμπ δεν κατάφερε να περάσει το λεγόμενο Trumpcare με το οποίο θα αντικαθιστούσε το Obamacare καθώς αυτό αποσύρθηκε προτού καν φθάσει στο Κογκρέσο για ψήφιση. Στην αντιμεταναστευτική πολιτική, ο αμερικανός πρόεδρος δεν υλοποίησε ακόμη όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του αφού η χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό δεν έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου και φυσικά το Μεξικό δεν έχει καμία διάθεση να πληρώσει για αυτό. Οι δύο προσπάθειες του αμερικανού προέδρου να ανατρέψει μέσω προεδρικών διαταγμάτων την προσφυγική πολιτική του Ομπάμα, απαγορεύοντας στους πολίτες συγκεκριμένων μουσουλμανικών κρατών να εισέρχονται στις ΗΠΑ, ανεστάλησαν από ομοσπονδιακούς δικαστές. Ωστόσο, τον πρώτο ενάμιση μήνα της προεδρίας του Τραμπ σημειώθηκε αύξηση των συλλήψεων εναντίον μεταναστών, εκ των οποίων η πλειοψηφία δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο.

Οικονομία

Ο Τραμπ με προεδρικό διάταγμα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (TPP), ενώ δήλωσε ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη Συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), έχοντας προηγουμένως υποστηρίξει την κατάργησή της. Επίσης η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 35% στο 15% και τη μείωση των κλιμακίων φορολόγησης φυσικών προσώπων από επτά σε τρία. Αναλυτές και οικονομολόγοι υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει δώσει απάντηση στο πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» που θα δημιουργήσει στον προϋπολογισμό, αν εφαρμοστεί, η εν λόγω φορολογική μεταρρύθμιση και το πώς αυτή εν τέλει θα επιβαρύνει τους φορολογουμένους και ειδικά τη μεσαία τάξη.

Δεν αποκλείεται η στρατιωτική δράση

Βάλλοντας στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας κατά της παγκόσμιας μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων, αμφισβητώντας τον ρόλο του ΝΑΤΟ και φλερτάροντας με τη ρωσική κυβέρνηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να βάλει την «Αμερική Πρώτη». Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι 100 πρώτες ημέρες του αμερικανού προέδρου τον βρήκαν να αναθεωρεί τις απόψεις του, υιοθετώντας έναν πιο παραδοσιακό – αν και αμφιλεγόμενο – διεθνή ρόλο για τις ΗΠΑ. Στις αρχές Απριλίου ο Τραμπ διέταξε την επίθεση με πυραύλους στη Συρία αντιδρώντας στη ρίψη χημικών εναντίον αμάχων από τον Ασαντ, ενώ τελευταίως ανεβάζει τους τόνους και στην Κορεατική Χερσόνησο εντείνοντας την αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί και εγκαθιστώντας το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα.

Την Τετάρτη, 100 αμερικανοί γερουσιαστές κατέφθασαν στον Λευκό Οίκο προκειμένου να ενημερωθούν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τις προθέσεις του Τραμπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν τη σταθερότητα και την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις προς αυτόν τον σκοπό. Παρ’ όλα αυτά είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και τους συμμάχους μας» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα προκαλεί ανησυχία στους διεθνείς αναλυτές καθώς παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων κατά του βορειοκορεάτικου καθεστώτος, η στρατιωτική δράση δεν έχει αποκλειστεί, με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να δηλώνει ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ