Εν μέσω καταγγελιών για βασανισμούς και δολοφονίες ομοφυλοφίλων στην Τσετσενία, η γερμανίδα καγκελάριος άσκησε πιέσεις για το θέμα στον ρώσο πρόεδρο, ζητώντας του να προστατεύσει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην περιοχή.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει και βασανίσει δεκάδες ομοφυλόφιλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει ψηφίσει ομοφοβικό νόμο με τον οποίο τιμωρεί με πρόστιμα και φυλάκιση την αποκαλούμενη ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανήλικους.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι δεν φοβάται ότι η Ρωσία θα εμπλακεί στις γερμανικές εκλογές, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριπτε τις κατηγορίες για ρωσικό «δάκτυλο» στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ερωτηθείσα για το θέμα, η Μέρκελ είπε: «Δεν είμαι αγχώδης, θα πολεμήσω στις εκλογές στη βάση των πεποιθήσεών μου». Σημείωσε, επίσης, ότι οι Γερμανοί θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε περίπτωση λανθασμένων πληροφοριών.

«Γνωρίζουμε ότι η κυβερνοεπίθεση είναι μια διεθνής πρόκληση. Αλλά περιμένουμε ότι οι γερμανικές εκλογές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα και έχουμε αρκετές διαφορετικές απόψεις για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά θεμάτων» είπε η ίδια.

Μιλώντας από το Σότσι όπου συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε τις κατηγορίες της εμπλοκής στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες και σημειώνοντας ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί από τις ξένες δυνάμεις να εμπλέκονται στα εσωτερικά της.

«Ποτέ δεν εμπλεκόμαστε στην πολιτική ζωή και τις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών και δεν θέλουμε κανένας να εμπλέκεται με τη δική μας πολιτική ζωή» σημείωσε ο ρώσος πρόεδρος, ισχυριζόμενος ότι ξένες δυνάμεις προσπάθησαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να εμπλακούν στην ρωσική πολιτική ζωή, και μέσα από τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Οι κατηγορίες που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα των τοπικών πολιτικών μαχών, σημείωσε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι συζήτησε για τις πρόσφατες αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία με την Μέρκελ και τόνισε ότι η ρωσική αστυνομία έδρασε εντός του πλαισίου του νόμου στη διάλυση των διαδηλώσεων. «Οι δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης συμπεριφέρονται πολύ πιο συγκρατημένα από ότι οι αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά στην πόλη Χαν Σεϊχούν της Συρίας, ο Πούτιν ζήτησε «πλήρη και αμερόληπτη έρευνα», λέγοντας ότι «πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι». Η Δύση κατηγορεί για την επίθεση τον συριακό στρατό, ωστόσο η Μόσχα αναφέρει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις.

«Μια λύση στη Συρία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα από ειρηνικά μέσα και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Η ουκρανική κρίση κυριάρχησε στις συνομιλίες Πούτιν-Μέρκελ . Παρά τις επιμέρους διαφορές που υπαρχουν στις ερμηνείες που αφορούν τα αίτια της κρίσης στην Ουκρανία, Πούτιν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ.

Στο ερώτημα που έθεσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, αν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα υπερβαίνει τις συμφωνίες του Μισνκ, καθώς δεν παρατηρείται καμία πρόοδος, αλλά αυτό που παρατηρείται όπως είπε, είναι ότι βλέπουμε τους αυτονομιστές να προωθούνται όλο και πιό πολύ, να χρησιμοποιείται στις περιοχές αυτές ως νόμισμα το ρούβλι, να εκδίδονται διαβατήρια και να κρατικοποιούνται επιχειρήσεις, οι δύο ηγέτες έδωσαν, ο καθένας την δική του απάντηση. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία νέα συμφωνία, παρά η απαρέγκλιτη υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ απ’ όλες τις πλευρές, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ομάδας της Νορμανδίας, ενώ και οι δύο τους εξήραν την σημασία της παρουσίας των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή.

Η γερμανίδα καγκελάριος είπε ήταν κατηγορηματική στο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νέα συμφωνία», παρότι η ίδια διαπίστωσε ότι δεν έχουν υπάρξει σοβαρά αποτελέσματα μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μισνκ, όπως και ότι ενισχύονται οι αυτονομιστικές τάσεις, λέγοντας ότι επιθυμία της παραμένει να δει την Ουκρανία να έχει πρόσβαση στα σύνορα της. Ωστόσο παρά τις διαπιστώσεις της αυτές, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στο πλάισιο της ομάδας της Νορμανδίας, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν συνίσταται στις συμφωνίες αλλά στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μίνσκ», χωρίς να επιρρίψει ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά. Περιορίστηκε απλά να πει ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει εκεχειρία στην περιοχή, διότι χωρίς αυτή, όπως είπε δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε αρχικά ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα πραξικοπήματος που έγινε, ενώ στη συνέχεια, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στην αντολική Ουκρανία , είπε ότι τα εδάφη αυτά κανείς δεν τα παίρνει, αλλά το Κίεβο είναι εκείνο που τα απέκλεισε, το ρούβλι δεν το εισήγαγε κανείς στις περιοχές αυτές αλλά το Κίεβο είναι που απέσυρε το νόμισμα του, την γκρίβνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές άλλα νομίσματα με το ρούβλι να υπερτερεί, ενώ όσον αφορά τις κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων είπε ότι επειδή δεν μπορούν να πάρουν πρώτες ύλες από την Ουκρανία εισήγαγαν την προσωρινή διαχείριση και γενικά κανείς δεν πήρε τις επιχειρήσεις αυτές. Και αφού επέρριψε την κύρια ευθύνη για τα όσα συντελούνται στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας στην κυβέρνηση του Κιέβου, ο ρώσος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με την καγκελάριο Μέρκελ ότι δεν χρειάζεται νέα συμφωνία».

«Σήμερα -συνέχισε αναφερομένος στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ – επιβεβαιώσαμε την αναγκαιότητα να εφαρμοσθούν απ΄όλες τις πλευρές απαρέγκλιτα οι συμφωνίες του Μινσκ, συμφωνήσαμες ότι μεταξύ των βασικών στόχων μας πρέπει να είναι ο διαχωρισμός των δυνάμεων και των μέσων που χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να σταματήσουν ολοσχερώς οι ανταλλαγές πυροβολισμών, να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των μη αναγνωρισμένων Δημοκρατιών, να κατωχυρωθεί νομοθετικά το ιδιαίτερο καθεστώς τους και στη βάση αυτή να διεξαχθούν εκλογές» σημείωσε.

Πράλληλα ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση στην Ουκρανία «προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την γερμανίδα καγκελάριο όπως και με τα άλλα μέλη της «ομάδας της Νορμανδίας». Υπενθύμισε ότι η τελευταία συνομιλία στο πλάισιο της ομάδας αυτής έγινε στις 17 Απριλίου και πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν και μετά τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, όπως συμφωνήθηκε στις τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία.