Ισχυρός σεισμός 6,9 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της κεντρικής Χιλής σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας, δεν σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τσουνάμι.

Η κρατική εταιρεία Codelco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε η λειτουργία της.

Η εταιρεία Anglo American, που διαχειρίζεται ορυχεία χαλκού στην κεντρική Χιλή, επίσης δήλωσε ότι δεν επηρεάστηκε.

Οι διακοπές ωστόσο στην παροχή ηλεκτρικού ανάγκασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου Aconcagua να διακόψουν τη λειτουργία τους προσωρινά για λόγους ασφάλειας, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία πετρελαίου ENAP, η οποία πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά του Βαλπαρα?σο και εστιακό βάθος 25 χλμ.

Οι Αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της περιοχών κοντά στο Βαλπαραΐσο, φοβούμενες τσουνάμι, ωστόσο, τα κύματα ήταν φυσιολογικά.

Τουλάχιστον δύο δονήσεις 5 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν αργότερα.

Η Χιλή βρίσκεται στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή που δίνει ισχυρότατους σεισμούς, όπως τη δόνηση των 8,8 βαθμών του 2010 με τουλάχιστον 500 νεκρούς.

Ο σεισμός του 2010 ήταν ο 6ος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στον κόσμο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ενώ ο μεγαλύτερος στην ιστορία -9,5 βαθμών, το 1960- επίσης καταγράφηκε στη Χιλή.