Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εθνικπύ Μετώπου, εν όψει της αναμέτρησής της με τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

«Νομίζω ότι πλησιάζουμε σε μια αποφασιστική στιγμή. Πάντα θεωρούσα ότι ο πρόεδρος είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων και ότι πρέπει να συνενώνει όλους τους Γάλλους. Αυτό είναι μια πεποίθησή μου, αλλά είναι απαραίτητο να περάσουμε από λόγια στις πράξεις. Γι ‘αυτό αποχωρώ από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου» δήλωσε η Λεπέν στο δίκτυο France 2.

Δεν είναι σαφές εάν η απόφαση της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου είναι μόνιμη η προσωρινή. Περισσότερο ξεκάθαρος είναι ο σκοπός της: Η προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων, κυρίως δεξιάς προέλευσης, στην αναμέτρηση της 7ης Μαΐου. «Θα είμαι πάνω από παρατάξεις» δήλωσε η ίδια.

Όλες οι δημοσκοπήσεις μετά τις κάλπες της Κυριακής δείχνουν ότι η 48χρονη Λεπέν θα χάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών από τον 39χρονο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως του 60% με 65%.

Η Λεπέν ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου τον Ιανουάριο του 2011 από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Στις εκλογές της Κυριακής η ίδια συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους, σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερες από ότι είχε συγκεντρώσει ο πατέρας της το 2002.