Με μία σειρά από προεδρικά διατάγματα αναμένεται να πορευτεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμο εντός της εβδομάδας, αφότου συμπλήρωσε και τις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Μεταξύ των προεδρικών αυτών διαταγμάτων, όπως δήλωσε αξιωματούχος του λευκού Οίκου, περιλαμβάνονται δύο για την ενέργεια και το περιβάλλον.

Την Τετάρτη αναμένεται η υπογραφή προεδρικού διατάγματος, το οποίο είναι σχετικό με ειδικό νόμο (1906 Antiquities Act) που επιτρέπει στον αμερικανό πρόεδρο τον χαρακτηρισμό περιοχών που ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση (εδάφη και ύδατα) ως εθνικά προστατευμένες περιοχές, στις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ενεργειακές γεωτρήσεις, αλλά και εξορύξεις ορυχείων, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή πάλι, ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει διάταγμα, προκειμένου να επανεξεταστούν περιοχές για την οργάνωση παραθαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την τροποποίηση νόμων για τις παραπάνω διαδικασίες.

Στόχος του αμερικανού προέδρου, είναι η «εκκαθάριση κανονισμών» σχετικών με την κλιματική αλλαγή, τους οποίους προώθησε ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την αναθεώρηση του προγράμματος καθαρής ενέργειας που είχε προωθήσει ο Ομπάμα, προκειμένου να καταργηθεί απαγόρευση περιορισμού εξορύξεων άνθρακα στα ομοσπονδιακά εδάφη.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα προκειμένου να ιδρυθεί γραφείο διαχείρισης για τα ζητήματα που απασχολούν τους βετεράνους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επίσης, αναμένεται η ίδρυση μιας κεντρικής υπηρεσίας ανάληψης δράσης, μεταξύ των δομών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα προτείνει την υιοθέτηση πολιτικών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν μεγάλη αγροτική παραγωγή.