Κάποτε ο εκλογικός χάρτης της Γαλλίας βαφόταν κόκκινος για το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή μπλε για τη γαλλική δεξιά που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Οι εκλογές του 2017 έφεραν νέα κόμματα να καταλαμβάνουν τα παραδοσιακά… χρώματα για την Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα, τα οποία δεν θα βρουν υποψήφιο στην τελική μάχη για τον επόμενο ένοικο το Μεγάρου των Ηλυσίων.

Το σχετικό χάρτη με ορισμένα σχόλια παρουσιάζουν οι Times της Νέας Υόρκης. Η Λεπέν κέρδισε έδαφος σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Γαλλίας με υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς. Κέρδισε όμως και σε παραδοσιακά προπύργια της δεξιάς όπως η Μασσαλία και οι νοτιοανατολικές περιοχές.

Ο Μακρόν κυριάρχησε σε δυνατές οικονομικά περιοχές και μεγάλες πόλεις, όπως το Μπορντό και το Παρίσι, περιοχές με παραδοσιακά μορφωμένους ψηφοφόρους. Οι περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας υπήρξαν προπύργια του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τώρα ο ίδιος αναμένει να δει τη στάση των ψηφοφόρων τους στον β’ γύρο.

Ο Μπενουά Αμόν καταποντίστηκε στη Λιλ (γενέτειρα του Σαρλ ντε Γκωλ) που θεωρείται «οχυρό» των Σοσιαλιστών, καθώς εξασφάλισε μόλις 7%.

Στην εκλογική του περιφέρεια επικράτησε ο Φιγιόν, δίνοντας όμως μάχη με την Μαρίν Λεπέν.

Κέρδη για Μακρόν και αξιοπρεπή παρουσία για Φιγιόν στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Είναι χαρακτηριστική η καλή επίδοση του Μελανσόν στα βόρεια της πρωτεύουσας.

Ο Μακρόν (En Marche) έκοψε πρώτος το νήμα του α’ γύρου με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν (FN) έλαβε 21,53%.

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν (Les Republicains) έλαβε 19,91%, ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και ο Μπενουά Αμόν του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) το 6,2%.


Oι υπόλοιποι υποψήφιοι κινήθηκαν ως εξής: Νικολά Ντιπόν-Ενιάν 4,7%, Ζαν Λασάλ 1,2%, Φιλίπο Πουτού 1,1%, Φρανσουά Ασελινό 0,9%, η Ναταλί Αρτό 0,6% και ο Ζακ Σεμινάντ 0,2%.

Tο ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 78,69%, έναντι 79,48% το 2012. Τότε στον β’ γύρο (Ολάντ-Σαρκοζί) είχε προσέλθει το 80,35%.