Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις δεν έκαναν λάθος, καθώς ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσουν στον β’ γύρο του Μαΐου την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν έκοψε πρώτος το νήμα του α΄ γύρου με 23,75%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 21,53%.

Εκτός μάχης οι υποψήφιοι των μεγάλων κομμάτων. Ο Φρανσουά Φιγιόν της δεξιάς έλαβε 19,91% και ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποσοστά της Λεπέν και η είσοδός της στον β’ γύρο προκάλεσαν συναγερμό στον πολιτικό κόσμο. Στον Μακρόν τηλεφώνησε άμεσα για να τον συγχαρεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη Δευτέρα, ο Φρανσουά Ολάντ είπε, επίσης, ότι η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί να διχάσει τη Γαλλία. «Αντιμέτωπος με έναν τέτοιο κίνδυνο θα ψηφίσω των Εμμανουέλ Μακρόν», σημείωσε.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι τα στοιχεία που αποτελούν τη Γαλλία, η ενότητά της, η θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο» είπε.

Τόνισε ότι θα στηρίξει τον πρώην υπουργό Οικονομικών του, σημειώνοντας ότι είναι ο κατάλληλος για να ενώσει τους γάλλους πολίτες.

Ήδη τα μεγάλα κόμματα της Γαλλίας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον Μακρόν. Ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων και ο Σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να δώσουν την ψήφο τους στον Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Ωστόσο, ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 19,6% δεν έχει κάνει ακόμα γνωστές τις προθέσεις του για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξει, αρνούμενος μάλιστα να προσφέρει τη στήριξή του στον Μακρόν.

Τόσο ο Φιγιόν, όσο και ο Αμόν δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Μακρόν, ενώ το ίδιο ανακοίνωσαν σχεδόν άμεσα τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής δεξιάς, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αντίθετα, ο Ζαν Λικ Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β’ γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν σε δηλώσεις της κάλεσε τους «πατριώτες» να την στηρίξουν στον επόμενο γύρο, μιλώντας για μάχη κατά των ελίτ και της άγριας παγκοσμιοποίησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε ενότητα εν όψει του β’ γύρου, υποσχόμενος -εφόσον κερδίσει- να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων.

Σχεδόν αμέσως έγινε και η πρώτη δημοσκόπηση για τον β’ γύρο που θα γίνει στις 7 Μαΐου: Ο Μακρόν κινείται στο 62%-64% και η Λεπέν στο 36%-38%.