Με στρατόπεδα συγκέντρωσης παρομοίασε ο Πάπας Φραγκίσκος τα κέντρα κράτησης προσφύγων, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αφήσουν ελεύθερους τους πρόσφυγες.

Στη διάρκεια συνάντησής του με πρόσφυγες στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που είχε από την επίσκεψή του στη Λέσβο πέρυσι.

Είπε ότι συνάντησε έναν μουσουλμάνο από τη Μέση Ανατολή, ο οποίος του αφηγήθηκε πώς ισλαμιστές εξτρεμιστές έκοψαν τον λαιμό της χριστιανής συζύγου του, επειδή εκείνη αρνήθηκε να πετάξει τον σταυρό στο πάτωμα.

«Δεν ξέρω εάν κατάφερε να φύγει από το στρατόπεδο συγκέντρωσης» είπε, σημειώνοντας ότι πολλά από τα κέντρα κράτησης μοιάζουν «με στρατόπεδα συγκέντρωσης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έχουν εγκαταλειφθεί σε αυτά».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επαίνεσε πάντως τη μεγαλοψυχία κρατών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου φτάνουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, επιπλήττοντας παράλληλα την προσφυγική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επέκρινε, επίσης, τις συμφωνίες, οι οποίες εμποδίζουν την ίση κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Οι διεθνείς συμφωνίες είναι σημαντικότερες από τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.