Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή μιας διυπηρεσιακής επανεξέτασης -διάρκειας 90 ημερών- του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) αναφορικά με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ.

Η JCPOA αποτελεί το αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ομάδα Χωρών 5+1 με το Ιράν τον Ιούνιο του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι συστάσεις αναφορικά με το πού βρίσκεται η συμφωνία θα παρουσιαστούν στον Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 90ημερών», τόνισε ο Σπάισερ.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας τόνισε κατά την συνέντευξη Τύπου πως ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα «συνετό» βήμα δίνοντας την συγκεκριμένη εντολή που θα καθορίσει κατά πόσον η άρση των κυρώσεων μέσω της πυρηνικής συμφωνίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση που τέθηκε στον Σπάισερ κατά πόσον ο Τραμπ ανησυχεί αν το Ιράν παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος απάντησε πως «κάνει την συνετή κίνηση ζητώντας την επανεξέταση της υπάρχουσας συμφωνίας».