Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ζήτησε το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Όπως τόνισε, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, δεδομένου ότι η λήξη των διαπραγματεύσεων θα συνέπιπτε χρονικά με τις επόμενες εκλογές το 2020.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Τετάρτη, από την Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε το αίτημα για πρόωρες εκλογές έξω από την Ντάουνιγκ Στρητ, κίνηση που δεν συνηθίζεται παρά μόνον όταν πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

«Η χώρα είναι ενωμένη, οι βουλευτές όχι»

Στο διάγγελμά της ανέφερε ότι η χώρα είναι ενωμένη, αλλά το Κοινοβούλιο όχι, και εξήγησε πως υπάρχουν βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απείλησαν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω, σημείωσε. Συμπλήρωσε πως αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, για να τερματίσει την αβεβαιότητα. «Κατέληξα πως ο μόνος τρόπος για να εγγυηθώ την ασφάλεια και τη βεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι να ζητήσω πρόωρες εκλογές» δήλωσε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτικά παιχνίδια», προσθέτοντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για μια επιτυχημένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Έχουμε μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η Τερέζα Μέι προέβη στο διάγγελμα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

«Δεν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για το Brexit»

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, προσθέτοντας ότι η δουλειά θα συνεχιστεί.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει» δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς εάν θα επηρεαστεί η διαδικασία αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται πάνω σε αυτό» πρόσθεσε.

Δήλωσε επίσης ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Τι προσδοκά η Μέι

Αν και, θεωρητικά, το Εργατικό Κόμμα θα είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει την πρωτοβουλία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, παρά την δυσχερή θέση του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

Η Τερέζα Μέι ανέλαβε την πρωθυπουργία, χωρίς να έχει εκλεγεί, εδώ και λιγότερο από έναν χρόνο, αντικαθιστώντας τον ηττημένο στο δημοψήφισμα για το Brexit πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Υπολογίζει να εκμεταλλευθεί την αδύναμη θέση των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις για να ενισχύσει την θέση τη δική της και της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας πριν από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Ομως, η Μέι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την δημοτικότητά της, που βρίσκεται στο ζενίθ, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρήσει να ενισχύσει την νομιμοποίησή της και να έχει ελευθερία δράσης στην δύσκολη περίοδο των συνομιλιών για τους όρους ενός διαζυγίου που προδιαγράφεται επώδυνο.

Σήμερα, το Συντηρητικό Κόμμα δεν διαθέτει παρά πλειοψηφία 17 εδρών στο Ουεστμίνστερ και μία ανταρσία στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα μπορούσε να απειλήσει εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση.

Αρα, ο πειρασμός για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ήταν μεγάλος για την κυβερνητική πλειοψηφία, την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν έναν περίπατο για τους Τόρις απέναντι στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από τα ινστιτούτα You Gov και ComRes έδωσαν 21 μονάδες προβάδισμα στους συντηρητικούς, το οποίο και αποφάσισε να εκμεταλλευθεί η βρετανή πρωθυπουργός.

Μία τρίτη δημοσκόπηση που έγινε μετά την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών, από την εταιρεία ICM και την εφημερίδα Guardian, δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 46%, δύο μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο. Το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 25% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11%.

Η σημερινή ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Επικοινωνία Μέι με Τραμπ και ευρωπαίους ηγέτες

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να στηρίξει το αίτημά της για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της σήμερα.

«Η πρωθυπουργός είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο Τραμπ, την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι», ανέφερε ο εκπρόσωπος με ανακοίνωση του, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.