Εμπειρογνώμονες και αντάρτες απορρίπτουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η επίθεση με χημικά ήταν στην πραγματικότητα χημικό αέριο που διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων στο ανταρτοκρατούμενο Ιντλίμπ.

Τουλάχιστον 72 άτομα, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από τοξικό αέριο στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι ισχυρισμοί της Μόσχας την έχουν φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τις ΗΠΑ. Η Ρωσία δέχθηκε, μάλιστα, τις επικρίσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη.

Νωρίτερα, διοικητής των σύρων ανταρτών απέρριψε τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο την Τρίτη.

«Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία.

«Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες» είπε.

Αποκάλεσε τη ρωσική δήλωση «ψέμα».

Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν μη αξιόπιστες και ψεύτικες τις πληροφορίες που μεταφέρει η Ρωσία, λέγοντας ότι μόνο η Μόσχα και το καθεστώς Άσαντ στηρίζουν αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είπε, απαντώντας στη Ρωσία: «Όλα τα στοιχεία που έχω δει αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Άσαντ… που χρησιμοποίησε παράνομα όπλα κατά των ίδιων των πολιτών του».

Ο ειδικός σε θέματα χημικού οπλοστασίου, συνταγματάρχης Χάμις ντε Μπρετόν – Γκόρντον είπε στο BBC ότι η ρωσική εκδοχή είναι «ιδιαίτερα περίτεχνη». Σημείωσε ότι η ιδέα πως ένα νευροτοξικό αέριο όπως το σαρίν θα μπορούσε να εξαπλωθεί αφότου ένα εργοστάσιο κατασκευής όπλων βομβαρδιστεί είναι «αβάσιμη».

«Φρικτή» και «αποκρουστική» αποκάλεσε την επίθεση με τοξικό αέριο στην Συρία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «φοβερή προσβολή κατά της ανθρωπότητας». Σε ερώτηση που του τέθηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Οβάλ Γραφείο, κατά πόσον χαράζει μια νέα πολιτική αναφορικά με την Συρία, ο Τραμπ απάντησε λακωνικά: «Θα δείτε».

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία και το Ιράν ότι φέρουν ευθύνη για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πως ευθύνη φέρουν η Ρωσία και το Ιράν ως σύμμαχοι του καθεστώτος Άσαντ», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως χωρίς τη μαζική στρατιωτική υποστήριξή τους το καθεστώς θα είχε αναγκαστεί εδώ και πολύ καιρό να συμφωνήσει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια πολιτική επίλυση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Μόσχα: Απαράδεκτο το σχέδιο απόφασης του ΣΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η θέση της Μόσχας όσον αφορά τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει αμετάβλητη.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία είναι «απαράδεκτη» για τη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι πρόσφορο να εγκριθεί μια απόφαση για την επίθεση με χημικά όπλα με την παρούσα μορφή της», πρόσθεσε η ίδια.

Ουάσινγκτον, Παρίσι και Λονδίνο έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ με την οποία καταδικάζεται η επίθεση και προτείνεται η έναρξη έρευνας. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, όπως έχει πράξει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις σχεδίων αποφάσεων οι οποίες θα έπλητταν τον Άσαντ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποίησε ότι όταν ο ΟΗΕ αποτυγχάνει να δράσει συλλογικά, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν δράση.

Τι λέει ο ΠΟΥ

Θύματα επίθεσης εμφανίζουν συμπτώματα που συνάδουν με αντίδραση σε νευροτοξικό παράγοντα, ανέφερε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μερικές περιπτώσεις φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλέον ενδείξεις που συνάδουν με έκθεση σε οργανοφωσφορικές χημικές ουσίες, μια κατηγορία χημικών ουσιών που περιλαμβάνει τους νευροτοξικούς παράγοντες» ανέφερε σε δήλωσή του ο ΠΟΥ.

«Η πιθανότητα έκθεσης σε χημική επίθεση ενισχύεται από μια φαινομενική έλλειψη εξωτερικών τραυμάτων στις αναφερόμενες περιπτώσεις που δείχνουν ταχεία έναρξη παρόμοιων συμπτωμάτων, περιλαμβανομένων οξειών αναπνευστικών δυσχερειών ως της κύριας αιτίας θανάτου» σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.