Οι ρωσικές αρχές κατονόμασαν την Τρίτη τον 22χρονο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ ως τον δράστη της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο άνδρας φέρεται επίσης να είχε τοποθετήσει σε άλλο σταθμό του μετρό μια βόμβα, η οποία εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε.

«Από την έρευνα διαπιστώθηκε η ταυτότητα του άνδρα» που διέπραξε την επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Ερευνών. «Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ» προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «τρομοκρατική ενέργεια».

Με την ανακοίνωση αυτή οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα από τις μυστικές υπηρεσίες της Κιργιζίας, της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κεντρικής Ασίας, όπου είχε γεννηθεί ο δράστης.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, γενετικό υλικό του Τζαλίλοφ βρέθηκε στο σακίδιο που είχε αφεθεί στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια του μετρό και περιείχε έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό.

«Οι εξετάσεις DNA και οι καταγραφές των καμερών παρακολούθησης μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ίδιος άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο μετρό άφησε το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια» πρόσθεσε η Επιτροπή.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (GKNB) της Κιργιζίας ανέφερε ότι ο Τζαλίλοφ γεννήθηκε στην περιοχή του Ος, περιοχή απ’ όπου προέρχεται μεγάλος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι αρχές της Κιργιζίας συνεργάζονται με τις αντίστοιχες της Ρωσίας στην έρευνα, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας της χώρας στη Μόσχα.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας «προσέγγισαν την GKNB απευθείας και έλαβαν την επιβεβαίωση ότι γεννήθηκε εκεί (σ.σ. στο Κιργιστάν) αλλά δεν είχε ποτέ την υπηκοότητα. Όταν έγινε 16 ετών έλαβε το πρώτο διαβατήριό του εδώ (στη Ρωσία)», είπε ο Γκουλμπαρσίν Μπαγιμπέτοβα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νεότερο απολογισμό το πρωί της Τρίτης 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν από την έκρηξη σε βαγόνι του μετρό ανάμεσα στους σταθμούς Tekhnologichesky Institut και Sennaya Ploshchad.

Οι Αρχές χαρακτηρίζουν την έκρηξη ως τρομοκρατική επίθεση και έχουν ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση.

Το γεγονός ότι βρέθηκε ένας ακόμα εκρηκτικός μηχανισμός σε άλλο σταθμό δείχνει, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι επρόκειτο για συντονισμένη επίθεση.

Σε μέσα ενημέρωσης έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν τον δράστη της επίθεσης στο μετρό, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητά τους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε το βράδυ τον σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης όπου σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Μαζί του επικοινώνησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στη Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Αγίας Πετρούπολης (το χρησιμοποιούν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά) μπαίνει στο στόχαστρο.

Το 2010 είχε σημειωθεί επίθεση στο Μετρό της Μόσχας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 38 άνθρωποι.

Το 2011 εξερράγη βόμβα σε τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 27 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 130 τραυματίστηκαν.