Ο διάδοχος του Ραφαέλ Κορέα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό, ωστόσο, το οριακό αποτέλεσμα της κάλπης σε συνδυασμό με τα exit polls έφεραν καταγγελίες από πλευράς του ηττημένου για νοθεία.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Λένιν Μορένο εξασφαλίζει το 51%, έναντι 49% για τον συντηρητικό υποψήφιο Γκιγιέρμο Λάσο, πρώην τραπεζίτη.

Ο Λάσο επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Λουίς Αλμάγκρο, στον οποίο είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα του παρουσιάσει στοιχεία για παρατυπίες σε πολλά σημεία της χώρας.

«Θα υπερασπιστούμε τη λαϊκή βούληση» ξεκαθάρισε, χαρακτηρίζοντας παράνομη την κυβέρνηση Μορένο.

Σε πανηγυρικούς, αλλά και συμφιλιωτικούς τόνους μίλησε στους οπαδούς του ο νικητής, έχοντας στο πλάι του τον απερχόμενο πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα. «Θα είμαι πρόεδρος όλων και εσείς θα με βοηθήσετε» εξήγησε.

Ο Κορέα που υποσχέθηκε την «επανάσταση των πολιτών» ήρθε στην εξουσία το 2007 και κατάφερε να αλλάξει -με επενδύσεις- την εικόνα της χώρας, ιδίως σε σχέση με τους λιγότερο προνομιούχους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείρηση γεγονός που φάνηκε και στη μείωση της δύναμης του κόμματός του στη Βουλή.

Φαίνεται όμως ότι οι πολίτες, έστω και οριακά, επέλεξαν τη συνέχιση του μοντέλου και όχι την πολιτική αλλαγή, ακολουθώντας μια γενικότερη πολιτική τάση στη Νότιο Αμερική.

Ο ίδιος ο Κορέα έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει και από τη χώρα και θα ζήσει στο Βέλγιο, χώρα από την οποία προέρχεται η σύζυγός του. Δεν αποκλείεται βέβαια να επιστρέψει.

Και εδώ είναι το βασικό ζητούμενο: ο διάδοχός του είχε δώσει αρκετά σημάδια ότι θα τηρήσει αποστάσεις από τις πολιτικές του, όμως αρκετοί εκτιμούν ότι έστω και από το Βέλγιο, ο Κορέα θα κατευθύνει τα πράγματα.

Ο Λάσο που τώρα δηλώνει έτοιμος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ήθελε μια οικονομία περισσότερο φιλελεύθερη και ανοικτή στο διεθνές περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές θα υπήρχαν εξελίξεις και στο ζήτημα του Τζούλιαν Άσανζ των Wikileaks, ο οποίος ζει μόνιμα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο: είχε ξεκαθαρίσει ότι ως πρόεδρος θα ζητούσε από τον Άσανζ να εγκαταλείψει το κτίριο εντός 30 ημερών.

Ο Άσανζ έσπευσε να ειρωνευτεί τον ηττημένο: τον καλώ να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών, έγραψε στο Twitter, «μαζί με τα εκατομμύρια που έχει στις offshore».