Η εικόνα περνά πάντα το δικό της μήνυμα. Η Τερέζα Μέι έβγαλε φωτογραφία στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη στιγμή που υπέγραφε την επιστολή προς Βρυξέλλες για να ξεκινήσει το Brexit.

Η επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζεον, σε πιο χαλαρή ατμόσφαιρα, στον καναπέ, υπέγραψε το δικό της γράμμα προς Λονδίνο. Με το γνωστό αίτημα που ενισχύει πλέον η απόφαση του Σκωτικού Κοινοβουλίου: να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε και τοι 2014, Λονδίνο και Εδιμβούργο θα πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα: από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το ερώτημα, μέχρι την ημερομηνία που θα στηθεί η κάλπη.

Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα: η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι θέλει το δημοψήφισμα να γίνει αφού ολοκληρωθεί το Brexit, ώστε οι Σκωτσέζοι να έχουν την πλήρη εικόνα, δηλαδή κάπου μετά το 2020.

Αντίθετα, η Στέρτζεον επιθυμεί η κάλπη να στηθεί κάπου μεταξύ 2018 και 2019, όταν πλέον οι επαφές με τις Βρυξέλλες θα είναι σε προχωρημένο στάδιο και η εικόνα της Βρετανίας εκτός ΕΕ θα έχει σχηματιστεί.