Τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το Brexit παρουσιάζει η Κομισιόν, καταρχήν στα «27» κράτη-μέλη της.

Στο προσχέδιο του κειμένου αναφέρεται ότι η Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει τη νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, αρκεί το Λονδίνο να δείξει ότι προχωρά το διαζύγιο.

Στις δηλώσεις του, ο Ντόναλντ Τουσκ έδωσε το στίγμα των προθέσεων των Βρυξελλών: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, οφείλουμε να σκεφτούμε πρώτα τους πολίτες (σαφής αναφορά στους Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία), αλλά και την ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία.

Στο σχετικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, μεταξύ αυτών για τη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό και το κοινοτικό δίκαιο στη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο από την Ένωση, το 2019, και προτού ολοκληρωθεί η νέα εμπορική συμφωνία.

Εφόσον η Βρετανία παραμένει στην ενιαία αγορά για ένα διάστημα μετά το Brexit, θα πρέπει ασφαλώς να τηρήσει και τις λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες», η σημαντικότερη από τις οποίες -με τα σημερινά δεδομένα- είναι η μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Το τελικό κείμενο με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ θα μελετήσουν οι αρχηγοί των «27» χωρών-μελών της Ένωσης και αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο της 29ης Απριλίου.

Οι ηγέτες των κομμάτων που αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το ΕΛΚ, συναντήθηκαν στη Μάλτα, από όπου σημείωσαν τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το διαζύγιο:

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η μεθόριος Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, ζήτημα πολύ σημαντικό για το Δουβλίνο
Ο λογαριασμός της αποχώρησης, που ενδέχεται να αγγίξει και τα 60 δισ. ευρώ.