Την Τετάρτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι να καταθέσει αίτηση για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη βρετανική πρωτεύουσα κατά του Brexit.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχηγοί των υπόλοιπων 27 χωρών της ΕΕ γιόρταζαν την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στο Λονδίνο χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους και διαδήλωναν κατά του Brexit. Οι πολίτες που αντιτίθενται στο Brexit αποτελούν το 48%.

Εξακολουθούν να είναι οργισμένοι με το τελικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, όπως για παράδειγμα η 35χρονη Μπράιτι, η οποία ταξιδέψε ειδικά από το Μπρίστολ στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις: «Είμαι εδώ γιατί η οικογένειά μου είναι εν μέρει βρετανική και εν μέρει ευρωπαϊκή και προς το παρόν μας χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης για τη διαπραγμάτευση. Όλο αυτό προκαλεί μεγάλη αβεβαιότητα στη ζωή μας».

Ένα μέρος της οικογένειάς της καθώς και ο σύντροφός της κατάγονται από την Ιταλία. Η Μπράιντι ανησυχεί διότι δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τα 3 εκατομμύρια πολιτών από τις διάφορες χώρες της ΕΕ. Εάν δηλαδή θα έχουν το δικαίωμα παραμονής ή όχι στην ΕΕ.

Η Πολωνέζα Άνια ζει πάνω από 30 χρόνια στη Μ. Βρετανία και έχει βρετανικό διαβατήριο. Είναι εξοργισμένη και δηλώνει: «Μας εξαπάτησαν. Το Βrexit θα είναι η καταστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η 52χρονη διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Canterbury και έφερε μαζί της λίγα λουλούδια για να τα εναποθέσει μπροστά από το κοινοβούλιο στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης. Πολλοί διαδηλωτές κρατάνε πλακάτ τα οποία αναγράφουν:«Stop Brexit», «Αγαπάμε την ΕΕ» και «Εμείς είμαστε η ευρωπαϊκή οικογένεια».

H ερχόμενη Τετάρτη θα είναι ημέρα θλίψης

Ο 34χρονος δικηγόρος Σάουν κρατάει στα χέρια του μια σημαία της ΕΕ αλλά φαίνεται μάλλον απαισιόδοξος: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο απλό και καλύτερο για τη χώρα να παρέμενε; ωστόσο δεν νομίζω πως κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό».

Κάποιοι πάντως; όπως ο Κρις; ελπίζουν πως κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και η M. Βρετανία δεν θα φύγει από την ΕΕ. Ο 61χρονος φοροτεχνικός ταξίδεψε από τη βορειοδυτική Αγγλία για να έρθει στο Λονδίνο και να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις: «Πιστεύω πως το κοινοβούλιο θα έπρεπε να αποφασίσει ελεύθερα. Καλύτερα από τώρα πάντως δεν θα είναι».

Η ερχόμενη Τετάρτη θα είναι μια θλιβερή ημέρα δηλώνουν στο μεταξύοι διαδηλωτές διότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα αποστείλει την επίσημη επιστολή με την οποία θα ζητά την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Η Χάνα δηλώνει ότι την ημέρα εκείνη θα κλαίει στον καναπέ της αγκαλιά με ένα ευρωπαϊκό κρασί.

Αυτοί που πάντως θα πανηγυρίζουν σε κάθε περίπτωση είναι το λαϊκιστικό κόμμα UKIP, το οποίο αισθάνεται δικαιωμένο αφού πριν από 23 χρόνια έθεσε ως στόχο του την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τελικά τον πέτυχε.

Στέφανι Πίπερ / Μαρία Ρηγούτσου