Μία πρώτη συνάντηση, καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, πρόκειται να έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερίζα Μέι με την επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

Στόχος της Μέι κατά τη συνάντησή τους, την πρώτη αφότου η Στέρτζον αξίωσε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, είναι να τονώσει το κοινωνικό φρόνημα διαμηνύοντας ότι τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν μία «ασταμάτητη δύναμη».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Δευτέρα τη Σκωτία, πρώτο σταθμό της περιοδείας της σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προτού ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Στέρτζον από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές ότι η διαπραγματευτική στάση της Μέι είναι πολύ επιζήμια για τα συμφέροντα της Σκωτίας. Σε αυτή τη λογική αξίωσε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζουν πάντως ότι κατά τη συνάντησή της με τη Στέρτζον η Μέι θα μείνει πιστή στην αρχική της θέση, ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.