«Βατερλό» για τον Ντόναλντ Τραμπ η πολυδιαφημισμένη κατάργηση του νόμου-ορόσημο για την καθολική ασφάλιση που φέρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα.

Η «ανταρσία» των Ρεπουμπλικανών δεν κατεστάλη, το νομοσχέδιο για το «Trumpcare» είναι πρακτικά «νεκρό», η προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ακυρώθηκε και το παιχνίδι των ευθυνών μεταξύ Λευκού Οίκου και ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο αρχίζει.

Πανηγυρίζουν οι Δημοκρατικοί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με ταπεινωτική ήττα και μάλιστα στην πρώτη «αναμέτρηση» της θητείας του στο Κογκρέσο. Μία κολοσσιαία αποτυχία να κάνει πράξη μία εκ των βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του, ίσως και την πιο «πολυδιαφημισμένη». Βαριά ήττα σε προσωπικό επίπεδο για τον Τραμπ, καθώς η εικόνα του ως δεινού διαπραγματευτή κατέρρευσε.

Μιλώντας μετά την ήττα, ο Τραμπ προέβλεψε ότι το Obamacare θα «εκραγεί» και κατήγγειλε τους Δημοκρατικούς που δεν στήριξαν το δικό του νομοσχέδιο -κατηγορώντας τους ουσιαστικά ότι δεν… σκότωσαν το νόμο-ορόσημο του προέδρου τους!

«Όταν εκραγεί το Obamacare θα έρθουμε με νέο νόμο» επέμεινε, λέγοντας στο γνωστό του μοτίβο ότι «άσχημα πράγματα» θα γίνουν με το Obamacare και ότι ο ίδιος θέλει «τέλεια» ασφαλιστική κάλυψη για τους Αμερικανούς.

Τα 430 στελέχη της Βουλής των Αντιπροσώπων (193 Δημοκρατικοί και 237 Ρεπουμπλικανοί) επρόκειτο να ψηφίσουν λίγο μετά τις 21:30 ώρα Ελλάδας. Όμως ο αριθμός των Ρεπουμπλικανών που διατύπωσαν την αντίθεσή τους υπερέβη τους 30, με συνέπεια να μην συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 216 ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί αντιτίθενται πλήρως.

Παρά τις επίσημες δηλώσεις, στο παρασκήνιο έχει ήδη αρχίσει ο «πόλεμος» ως προς το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία, με τον Λευκό Οίκο να διαρρέει ότι ήταν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν που φέρει το βάρος και το αντίστροφο.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν έως την ύστατη στιγμή· η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη και είχε αναβληθεί για την Παρασκευή. Οι απαιτούμενες ψήφοι όμως και πάλι δεν συγκεντρώθηκαν παρόλο που ο Τραμπ είχε στείλει τελεσίγραφο στους βουλευτές.

Ως αποτέλεσμα το Obamacare παραμένει σε ισχύ και μία μεγάλη ρεπουμπλικανική «υπόσχεση» παραμένει ανεκπλήρωτη.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Πολ Ράιαν αναγνώρισε πως δεν υπήρξε συναίνεση, το «Trumpcare» είναι νεκρό και το «Obamacare» παραμένει σε ισχύ (παρόλο που επέμεινε ότι ο νόμος καταρρέει».

Παράλληλα επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες του «Βατερλό» στη δυνατότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να κυβερνήσει και να προχωρήσει με άλλα σημαντικά νομοσχέδιο -αν και αναγνώρισε πως ειδικά η φορολογική μεταρρύθμιση θα καταστεί πιο δύσκολη.

«Βρεθήκαμε πραγματικά πολύ κοντά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να εξασφαλίσουμε συναίνεση» είπε ο Πολ Ράιαν επισημαίνοντας πως θα «ζήσουμε με το Obamacare στο εγγύς μέλλον».