Νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονίας-σοκ του δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ το 2007, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αναφέρεται επίσημα σε ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της δολοφονίας Ντινκ που συγκλόνισε τη χώρα και του κινήματος του Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης έχει ζητήσει τη σύλληψη του Γκιουλέν και άλλων πέντε προσώπων, μεταξύ αυτών του πρώην εισαγγελέα Ζεκερίγια Οζ, που θεωρείται ότι είναι «γκιουλενιστής», σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρινίζει τα κίνητρα που οδήγησαν τις εισαγγελικές αρχές να λάβουν αυτήν την απόφαση, ούτε τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ ζήτησε επιπλέον σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογό του την απέλαση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

Ο Χραντ Ντινκ δολοφονήθηκε την 19η Ιανουαρίου του 2007 με δύο σφαίρες στη μέση του δρόμου, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Agos.

Ο δράστης, Ογκούν Σαμάστ, ηλικίας 17 ετών τη στιγμή των γεγονότων, ομολόγησε τη δολοφονία και καταδικάστηκε σε κάθειρξη σχεδόν 23 ετών το 2011. Ωστόσο η ταυτότητα των προσώπων που ενδεχομένως του έδωσαν την εντολή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο δημόσιας διαμάχης.